Sydkorea har bevis på att Nordkorea sänkte deras krigsfartyg
Sydkoreanska flottister ger en sista hälsning från örlogsfartyg vid en flottbas i Pyeongtaek den 29 april 2010 till de 46 flottister som dödades när krigsfartyget Cheonan sjönk förra månaden. (Foto: Korea Pool / AFP / Getty Images)


Sydkorea lade på onsdagen fram bevis för att ett nordkoreanskt torpedanfall orsakade förlisningen av ett sydkoreanskt krigsfartyg.

Den formella beskyllningen för attacken kan komma att rikta uppmärksamhet mot avskaffandet av kärnvapen, vilket krävs enligt restriktioner från FN:s säkerhetsråd. Sydkoreas nära allierade, USA, har lovat att hålla nära kontakt och kommer att hålla sitt allra första ”Två plus Två”-möte i juli, enligt regeringens pressmeddelande.

Efter månader av undersökningar lägger den sydkoreanska regeringen fram bevis som bekräftar dess tidigare misstankar om att Nordkorea sänkte ett av deras krigsfartyg. Fartyget, Cheonan, sänktes den 26 mars i Gula havet, strax utanför Sydkoreas kust.

Enligt en rapport från det geopolitiska underrättelseföretaget Stratfor ville Sydkorea inte meddela formella orsakerna till förlisningen av marinens korvett förrän man samlat tillräckligt med bevis för att attacken kom från en nordkoreansk torped eller sjömina. Sammanlagt 46 besättningsmän omkom i olyckan.

Richard Weitz, chef för Centret för militärpolitisk analys, sade att ”vi förstår fortfarande inte motiven. Det är ett ogenomskinligt samhälle.”

Han tillade att det också är möjligt att attacken kan ha varit en olycka.

Det dök upp rapporter
om att fartygsexplosionen inte kunde ha orsakats av ett internt problem utan måste ha orsakats av yttre faktorer. Sydkoreanska tjänstemän märkte förändringar i utbildningsprogram för ubåtar och oväntad aktivitet natten för incidenten i Gula havet, enligt Stratfor.

Seoul har också samlat bevis i form av nordkoreanska torpedrester på bärgade delar av Cheonan, vilka man matchade med dem som fanns på en nordkoreansk torped som Sydkorea hittade flera år sedan.

Media har sedan länge haft den åsikten att det verkligen var en nordkoreansk robot som attackerade Cheonan, men den kinesiska regimen sade till Sydkorea att inte dra förhastade slutsatser utan utreda objektivt.

Folkets befrielsearmés
norra marinflotta i Kina har ansvar för väst/Gula havet med dess huvudkontor i Qingdao, vilket också är bas för en kinesisk ubåtsskola.

Det är svårt att säga vilka konsekvenserna kommer att bli; Sydkorea och Nordkorea har mycket ringa ekonomiskt utbyte med varandra. Beslutet kommer att överlämnas till FN efter att uttalandet presenteras för dem.

Sydkoreas president Lee Myung-bak talade med president Barack Obama på måndagen då dessa allierade kom överens om att stå fast vid sina åtaganden om att hålla Sydkoreas invånare och land säkra från alla större konflikter.

Efter att nyheterna om Sydkoreas bevis i form av återfunna rester av torpeden publicerats, släppte Nordkorea ett uttalande där man hotade Sydkorea med fullt krig. Uttalandet sändes på Korea News Service och hade innebörden att kriget skulle bli ett heligt krig som involverade hela folket och hela landet för att eliminera förrädarna som iscensatt den konspiratoriska farsen. Hela nationen skulle därefter stå upp som kraftfull och välmående.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35799/” target=”_blank”>http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35847/