Sydkorea backar inte för krig
Ett sydkoreanskt fartyg lämnar den sydkoreanskt kontrollerade ön Yeonpyeong. (Foto: Kim Jae-Hwan/AFP/Getty Images)


Sydkoreanerna ska stå tillsammans och inte frukta ett krig för att nå en fredlig återförening med sina nordliga grannar, sade president Lee Myung-bak under måndagen i radion.

I sitt tal som den sydkoreanske presidenten brukar hålla varannan vecka, uttryckte Lee starkt, enligt nyhetsbyrån Yonhap, att han är beredd att slå tillbaka om provokationer sker från Nordkorea.

Han visade att han har lärt sig en läxa av kritiken gällande passiviteten under Nordkoreas beskjutning av Yeonpyeong-ön i november.

– Om [vi] är rädda för krig, kan vi aldrig förhindra krig, sade presidenten enligt Yonhap.

Enligt nyhetsbyrån förklarade han att den passiva responsen på attacken mot Yeonpyeong hade sitt ursprung i hoppet om att upprätthålla fred.

Han nämnde också att Sydkorea har ändrat sin mentalitet och har ”helt klart insett att endast starka motåtgärder vid militära provokationer kan avskräcka krig och säkra fred”.

Lee betonade vidare vikten av enighet mellan det sydkoreanska folket i hanteringen av Nordkorea, särskilt då det enligt presidenten är ”Nordkoreas mål att splittra den allmänna opinionen här”.

Nordkoreas nyhetsbyrå publicerade i söndags en försenad reaktion på Sydkoreas militära övning den 20 december, och kallade det för en provokation och ”en allvarlig överträdelse av Nordkoreas värdighet och suveränitet”. Samtidigt gav Nordkorea komplimanger åt sig själv för sin återhållsamhet i att inte starta ett krig.

Översatt från engelska:  http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/48184/