Sydafrika får interimspresident efter maktstrid inom ANC
Det sydafrikanska parlamentets talman Baleka Mbete läste upp president Thabo Mbekis avskedsansökan i nationalförsamlingen den 22 september. Nu kan en interimspresident komma att styra landet fram till presidentvalet nästa år. (Foto: AFP)


ANC:s andreman Kgalema Motlanthe är en möjlig interimspresident för Sydafrika efter att Thabo Mbeki tvingades avgå i söndags på grund av korruptionsanklagelser. 

– Vi har många erfarna ministrar i regeringen, inklusive ANC:s vicepresident kamrat Kgalema Motlanthe, meddelade ANC-ledaren Jacob Zuma den 22 september. 

Mbeki har tillsammans med andra styrande medlemmar i ANC, inklusive Jacob Zuma, beskyllts för korruption. Zuma blev dock frikänd i förra veckan. Det som blev Mbekis slutliga fall är den interna maktkampen med Zuma, enligt de flesta bedömarna. 

Mbeki efterträdde Nelson Mandela som ANC-ledare 1997 och blev Sydafrikas president 2004. Under hans ledning hade Sydafrika en ekonomisk tillväxt på 4,5 procent per år, men hans liberalekonomiska strategi som uppmuntrade fri marknad, privatisering och förmånliga villkor för investeringar ogillades av vänsterfalangen inom ANC. 

Landet lider bland annat av hög arbetslöshet, kriminalitet, bristfällig sjukvård och fattigdom. Mbeki var en förgrundsfigur i afrikansk politik men har kritiserats för sin vänskap med Zimbabwes president Robert Mugabe. 

Presidentvalet äger rum i början av 2009. Jacob Zuma förväntas ställa upp.