Svininfluensan allvarligare än vad myndigheter uppger i Kina
En student får vaccin mot svininfluensan på ett sjukhus Chongqing, sydvästra Kina den 18 november. (Foto: AFP/Getty Images)


Den erkände medicinske experten inom respirationsjukdomar, Zhong Nanshan i Hongkong, ifrågasätter den kinesiska regimens dödstal gällande H1N1-viruset, rapporterar tidningen Southern Metropolis Daily. Enligt regeringen är dödssiffran för närvarande 50.

Zhong blev känd under sars-epidemin när han ifrågasatte kommunistpartiets officiella information om epidemin och hjälpte till att avslöja den verkliga situationen under sars-epidemin.

Han säger att några regionala myndigheter har bagatelliserat graden av H1N1-infektionerna i sina respektive regioner. Målet är att övertyga partiets överordnade om insatserna i bekämpandet av sjukdomen.

Zhong förutspår att under influensasäsongens topp, kommer 10 till 20 procent av Kinas befolkning (cirka 130-260 miljoner) att bli smittade. Han uppskattar att mellan 8 och 17 miljoner av dessa människor kommer att behöva sjukhusvård.

Andrew Cheng, som också undersökte sars-epidemin, sade att Zhongs kommentarer sätter fingret på allvaret gällande H1N1. Cheng sade att han hoppas att den kinesiska regimen och WHO inte kommer att dölja sanningen bakom svininfluensan i Kina. Cheng vädjar till WHO att man tar ansvar och bevakar epidemin i Kina.

En medlem i Hongkongs lagstiftande råd säger om Zhongs uttalande:

– Jag tror att Zhong Nanshan nämner detta eftersom epidemin har nått ett allvarligt skede. Det oroar mig verkligen. Om situationen inte var så pass allvarlig, skulle han inte ha påtalat detta.

Cheng har märkt att det är vanligt att den kinesiska regimen döljer negativ information.

– Detta händer ofta. Det finns inget rådande granskade system. Tidigare ljög regimen om sars, och nu ljuger de om H1N1.

– Om de fortsätter att dölja sanningen, så är jag orolig att tiotals miljoner kineser – och även människor runt om i världen – kommer att stå inför en katastrof med en exploderande H1N1-epidemi, avslutar Cheng.

Se det kinesiska nyhetsinslaget på NTDTV:

http://www.ntdtv.com/xtr/gb/2009/11/21/a379496.html#video

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/25546/