Sveriges regering tar inte emot Tibets ledare
Tibets nya premiärminister Lobsang Sangay (Foto: Raveendran/AFP/Getty Images)


Den tibetanska exilregeringens statsminister Lobsang Sangay kommer till Sverige imorgon. Mottagandet blir dock inte som tänkt, då Sveriges regering inte vill träffa honom.

När Dalai Lama avgick som Tibets politiska ledare för två år sedan efterträddes han av Lobsang Sangay, som nu leder exilregeringen från Dharamsala i Indien.

Under besöket i Sverige hade Sangay enligt Sydsvenskan avsett att träffa Sveriges regering. Förfrågan nobbades dock av alla Sveriges statsråd, däribland utrikesminister Carl Bildt, biståndsminister Gunilla Carlsson, EU-minister Birgitta Ohlsson, migrationsminister Tobias Billström och statsrådsberedningen under Fredrik Reinfeldt.

Enligt tidningen sade UD:s presschef Charlotta Ozaki Macias att det är ”lämpligast att hålla mötet på tjänstemannanivå”.

Många tror att flertalet av Europas regeringar avstår från att träffa representanter för exilregeringen i Tibet på grund av påtryckningar från Kina, som förtrycker den tibetanska kulturen.

”Kina tycker inte om att vi håller möten med exiltibetaner. Peking vill sprida sin egen bild av vad som händer i Tibet. Jag tycker det är rimligt att man som politiker lyssnar på båda sidor,” sade Centerpartiets Johan Linander, som är engagerad i Tibetfrågan, till Sydsvenskan.

Johan Linander är en av de riksdagsledamöter som kommer att träffa Lobsang Sangay under Sverigevisiten.