Sveriges Radios korrespondent skjuten till döds i Kabul
Nils Horner, Sveriges Radios korrespondent i Asien och Mellanöstern, mördades på tisdagen på öppen gata i Afghanistans huvudstad Kabul. Han blev 51 år. (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)


Uppdaterad 09.10 12/3.

Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner har dödats på öppen gata i Afghanistans huvudstad Kabul.

Enligt SR sköts han av okänd gärningsman i morse, svensk tid.

Nils Horner blev 51 år. Han började arbeta för Sveriges Radio 2001 och har huvudsakligen bevakat Asien och Mellanöstern.

– Nils var en av våra absolut bästa och mest erfarna korrespondenter och det som har hänt honom i dag är fruktansvärt. Vi gör nu vårt bästa för att sätta oss in i alla detaljer om vad som hänt, sade Sveriges Radions vd Cecilia Benkö i ett första uttalande på SR.se.

– Detta är en av de värsta dagarna i Sveriges Radios historia, sade Cecilia Benkö vid en presskonferens i Radiohuset. Hon berömde Nils Horner för att ha varit en hängiven och mycket säkerhetsmedveten utrikeskorrespondent.

– Ni som har hört Nils Horner på radion, ni som kände honom, vet att han var en person som ville vara på plats där det hände när det hände. Det var hans signum; att han alltid var ute i världen på det stora händelserna och rapporterade hem. Han älskade det, sade Benkö, som fortsatte:

– Kabul ingick i Nils Horners bevakningsområde. Han har varit där tre till fyra gånger om året. Han kunde stan, visste var man skulle röra sig. Han hade gjort säkerhetsanalyser tillsammans med erfaret folk.


Nils Horner sköts till döds utanför en restaurang i Kabul, enligt SR  klockan 8 lokal tid på tisdagen. (Foto: Shah Marai/AFP/Getty Images)

Nils Horner sköts till döds utanför en restaurang i Kabul, enligt SR klockan 8 lokal tid på tisdagen. (Foto: Shah Marai/AFP/Getty Images)

– Det fanns ingen specifik hotbild mot Nils Horner. Och han var inte ensam då han sköts.

Nils Horners närmaste chef, utrikeskommentator Agneta Ramberg, berättade i ett SR-inslag hur säkerhetsmedveten Nils Horner var.

– Detta var något som ingen hade räknat med. Det har skett många självmordsattacker i Kabul, men ett mord på öppen gata, på en civil person i dagsljus, det kan ingen påminna sig.

Vid den dagliga genomgången med Ekots utrikesredaktion tidigt i morse bestämdes att Horner under dagen skulle göra intervjuer inför presidentvalet i april, berättade Ramberg.

Enligt ett vittne som SvD talat med sköts Nils Horner i bakhuvudet från kort avstånd med ett vapen utrustat med ljuddämpare, utanför en libanesisk restaurang i stadsdelen Wazir Akbar Khan, som betraktas som relativt säker. Det var inte långt från en annan libanesisk restaurang utanför vilken 21 människor, varav 13 utlänningar, dödades i januari. Det finns medieuppgifter om att skjutningen skedde då Horner intervjuade personer.

Två personer uppgavs i ett tidigt skede på tisdagen ha gripits. De skulle ha varit klädda i västerländsk stil. Gripandet har dock inte bekräftats av officiella källor. Talibanerna har förnekat inblandning. Något motiv till mordet är inte känt.