Sverige ger mer pengar till Syrien-krisen
Hjälpbehovet ökar när vintern nalkas och situationen blir hårdare för de människor som flytt kriget i Syrien. (Foto: Mahmoud Zayyat/AFP/Getty Images


Antalet människor som är i behov av humanitärt stöd i Syrien har ökat till 13,5 miljoner, därför utökar nu den statliga biståndsmyndigheten Sida sina stödinsatser med 60 miljoner kronor.

Striderna har under de senaste veckorna trappats upp. Det har lett till att allt fler flyr till andra delar av landet, främst norrut. Inför vintern är hjälpbehovet särskilt stort. De 4,2 miljoner människor som befinner sig i Syriens grannländer bedöms enligt FN också vara allt mer sårbara.

– En större del av de syriska flyktingarna som flytt till Libanon och Jordanien lever nu under fattigdomsgränsen, vilket ofta leder till ”skadliga” sätt att försörja sig och som går ut över barnen, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på Sida.

Det utökade Sida-stödet innebär att det totala stödbeloppet uppgår till 353 miljoner kronor i år.

Sida larmar om olyckliga konsekvenser av sänkta biståndsanslag

Sida är en statlig myndighet som arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering för att minska fattigdomen i världen.