Sverige uppmanas att närma sig Östeuropa
Soldater vid gränsen mellan Ukraina och Slovakien, nära staden Chop, den 25 juni. Deras uppgift är att hindra människor från att ta sig in i EU:s territorium. (Foto: AFP/Alexander Zobin)


Jobb och klimat ligger högst uppe på det svenska EU-ordförandeskapets agenda, men Sverige uppmanas att använda ordförandeskapet till att öka engagemanget i EU:s krisdrabbade grannländer i öst för att komma till rätta med de säkerhetsfrågorna som råder i regionen.

Sverige har den ”ställning och trovärdighet” som krävs att leda en ”lysande” delegation till de forna sovjetiska republikerna Georgien, Vitryssland, Ukraina, Moldavien, Azerbajdzjan och Armenien, enligt en ny rapport från den europeiska tankesmedjan, European Council on Foreign Relations (ECFR).

Förfärliga konsekvenser

Rapporten som forskarna på ECFR Nicu Popescu och Andrew Wilson skrivit varnade för ”förfärliga konsekvenser” för dessa länder och EU om det instabila läget i regionen åsidosätts. Europa kan konfronteras med ett nytt augustikrig mellan Georgien och Ryssland om EU inte ändrar sitt passiva förhållningssätt inför det växande ryska inflytandet i regionen.

Utvecklingen under de senaste åren i Georgien, Vitryssland, Ukraina och Moldavien visar att dessa länder är i djup kris. I stället för att utvecklas mot öppenhet, frihet och demokrati plågas de av politiska och ekonomiska oroligheter och de fattiga människorna isoleras av deras rikare grannar i EU.

Forskarna på ECFR är inte ensamma om att regionen öster om EU är farligt instabil. Även den oberoende International Crisis Group varnade i sin analysrapport den 22 juni för att ett nytt augustikrig kan flamma upp igen. Ryssland vägrar att dra tillbaka sina trupper till gränsen innan kriget i enlighet med de villkoren som ingår i överenskommelsen om vapenstilleståndet. En av anledningarna till att Ryssland inte vill lämna området var att Georgien söker medlemskap i NATO, enligt de flesta bedömare.

Människors öden åsidosätts

Människor i den ockuperade Abchazien och Sydossetien drabbas hårt. Observatörer från Human Rights Watch rapporterade om att Sydossetiska miliser attackerade etniska georgiska folkgrupper medan de ryska fredsbevarande trupperna vägrade att ingripa.

Söder om Georgien vid Kaspiska havet ligger Azerbajdzjan och Armenien. Båda länderna är tyngda av den olösta konflikten över området Nagorno-Karabakh, som har tvingat hundratusentals människor från båda etniska grupperna i landsflykt.

Politiken överskuggar som vanligt människoöden i de krigsdrabbade områdena. Enligt FN:s flyktingorgan är Armenien en primär källa för kvinnor och flickor som faller offer för sexuell människohandel i Arabemiraterna och Turkiet. Både män och kvinnor exporteras också till Ryssland för tvångsarbete. Detta sker än idag.

Stängda gränser

EU har under de senaste åren framgångsrikt utvidgat sina gränser österut men de länderna som inte kom med plågas av allvarliga politiska och ekonomiska kriser och människorna blir isolerade. För några år sedan kunde människor i Ukraina och Moldavien resar fritt till sina före detta allierade, men nu är gränserna stängda för att deras grannländer har blivit EU-medlemmar. Den enda gränsen som är öppen är den ryska.

Politisk och ekonomisk instabilitet

Ukraina lider av politiska och ekonomiska kriser efter en rad allvarliga konflikter med Ryssland om gas sedan 2006,  vilket har medfört leveranstopp till många europeiska länder på vintrarna.

Europakommissionens president Manuel Barroso sade på en presskonferens i Bryssel den 19 juni att Ukraina inte kan betala för sin ryska gas och ”det finns risk för en ny kris inom några veckor”.

Situationen i Moldavien har försämrats ytterligare. Den 7 april attackerade arga moldaviska medborgare parlamentsbyggnaden efter oppositionens anklagelser om fusk i det allmänna valet som kommunisterna vann. Regeringsstyrkor slog till brutalt mot demonstranterna och hundratals arresterades. I östra Moldavien utropade Transnistrien, en ryskspråkig region självständighet efter inbördeskriget 1992. Ryssland har utplacerat trupper i regionen.

Brist på engagemang

ECFR-rapporten kritiserar EU för sin brist på engagemang i regionen. På ett toppmöte i maj i Prag om samarbetet med öst var många regeringschefer från framträdande länder som Frankrike, Storbritannien, Italien och Spanien frånvarande.

Sveriges avlidna utrikesminister Anna Lindh besökte tillsammans med en större EU-delegation regionen under det förra svenska ordförandeskapet 2001. Men situationen har sedan dess förvärrats.

Det svenska EU-ordförandeskapet har deklarerat att man har avsikt att verka för ett nytt samarbete med öst, som siktar på att etablera samarbete, frihandel och förbättrad rörlighet för människorna.