Sverige till play-off om EM-plats
Zlatan Ibrahimovic gratuleras av lagkamraterna efter ledningsmålet mot Moldavien. (Foto: Jonathan Nackstrand /AFP/Getty Images)


Det krävdes seger för Sverige och förlust för Ryssland för att Sverige skulle knipa andraplatsen i EM-kvalgruppen och därmed ta en direktplats till EM. Sverige var som väntat fullständigt överlägset mot Moldavien och segersiffrorna skrevs till 2-0. Samtidigt vann dock Ryssland med samma siffror mot Montenegro och knep andraplatsen.

U21-hjälten John Guidetti gjorde mot Moldavien sin första start i en tävlingslandskamp för herrlandslaget och hade flera riktigt bra chanser att näta. Spanienproffset hade dock inte flytet i avsluten utan fick lämna planen mållös.

– Det var kul, men jag vill göra mål, sade Guidetti till Kanal 5.

Istället var det Zlatan Ibrahimovic som öppnade det svenska målskyttet. Ibrahimovic löpte sig fri i 24:e minuten och Mikael Lustigs långa passning var perfekt tajmad. Ibrahimovic kunde ensam med målvakten retfullt runda denne och rulla in bollen i mål.

Strax efter halvtidsvilan kom Sveriges andra mål efter att den moldaviske målvakten avvärjt ett friläge för Ibrahimovic vid straffområdesgränsen. På pass från Guidetti kunde Erkan Zengin snyggt lobba över både målvakt och försvarare och sätta det matchavgörande målet.

Tredjeplatsen i gruppen innebär nu att Sverige får spela play-off i ett dubbelmöte mot en av den andra grupptreorna. Lottningen till play-off sker 18 oktober och matcherna avgörs i mitten av november.

– Det spelar ingen roll vem vi möter. Man ska inte underskatta något motstånd utan det gäller att göra sitt jobb, sade Zlatan Ibrahimovic till Kanal 5.