Sverige stoppar vapenexport till tre länder


Sverige har satt stopp för vapenleveranser till tre oroliga länder i Mellanöstern och Nordafrika. 

Vilka de berörda länderna är har inte offentliggjorts, men Inspektionen för Strategiska produkters, ISP:s, generaldirektör Andreas Ekman Duse säger till Ekot att det är på grund av det rådande läget i regionen som det har hänt. Han säger också att det rör sig om krigsmaterial för strider.

Färska siffror från ISP visar att Sverige sålde vapen för strax under 14 miljarder kronor förra året. Det är främst EU-länder och USA som har köpt, men Sverige har även levererat vapen till länder som har ett mer tveksamt människorättsregister. Ekot tar upp luftövervakningssystem till Pakistan och pansarvärnssystem till Saudiarabien som två exempel.

Även Bahrain i Persiska viken, vars invånare gjorde uppror mot regeringen i februari, har köpt in vapen från Sverige. Ekot skriver att landet förra året köpte delar till pansarvärnssystem för 32 miljoner kronor. 

I många fall blev dessa avtal tecknade för många år sedan, säger ISP till Ekot, och löper under en lång tid. Vill man stoppa dessa leveranser så krävs ett vapenembargo, säger Ekman Duse.
– Om EU eller FN skulle införa sanktioner mot ett land som vi exporterar försvarsmaterial till, då är det självklart att det blir stopp på de exporterna, säger han till radiokanalen.

Enligt ISP:s pressmeddelande så var det främst JAS 39 Gripen till Sydafrika, stridsfordon 90 till Nederländerna och luftburen spaningsradar till Pakistan som syntes i statistiken. Nyheter 2010 var luftburen spaningsradar till Förenade Arabemiraten och Thailand.

Jämfört med 2009 så ökade svensk vapenexport med en procent i fjol.