Sverige sägs hjälpa USA spionera på Ryssland
Bilden av Edward Snowden på en banderoll i Washington under en demonstration mot regeringens NSA-övervakning, den 26 oktober i år. (Foto: Mandel Ngan / AFP)


Enligt dokument från whistleblowern Edward Snowden hjälper Sverige USA att spionera på Ryssland, rapporterar SVT.

SVT fick ta del av de hemliga dokumenten genom en amerikansk journalist i Brasilien.

Enligt uppgifterna spionerar Sverige på ryska toppledare och förser USA med informationen. I ett dokument från NSA (amerikanska nationella säkerhetsmyndigheten), daterat den 18 april i år, står det att ”FRA försåg NSA (…) en unik samling högprioriterade ryska mål inom ledarskiktet, inrikespolitiken”. Ytterligare dokument visar att FRA har en ledande position i signalspaningen mot Ryssland.

Fredrik Laurin, reporter på Uppdrag Granskning, är en av dem som jobbat med att få fram uppgifterna. Han ser ”oerhört allvarligt” på avslöjandet:

”Sverige har sedan 50-talet balanserat på en knivsegg mellan de här två supermakterna – vi har deklarerat att vi varit neutralt i krig och alliansfritt i fred. Men i praktiken ser vi nu att vi arbetat som en förlängd arm åt den ena supermakten för att spionera på ledningen i den andra,” sade han enligt SVT.

Enligt Laurin kommer det att komma flera avslöjanden.