loadingMarkus Berg och Zlatan Ibrahimovic deppar efter Österrikes andra mål i EM-kvalet på Friends Arena. Foto: Jonathan Nackstrand /AFP/Getty Images
Inrikes

Sverige överkört av Österrike i EM-kvalet

Anders Rastin, Epoch Times Sverige

För bara några dagar sedan såg det riktigt bra ut för Sverige i EM-kvalet. Lördagens förlust mot Ryssland följdes dock upp av en brakförlust med 1-4 mot Österrike hemma på Friends Arena på tisdagskvällen och det ser plötsligt motigt ut för Sverige att ta sig vidare till slutspelet.

Sverige kom till spel mot Österrike med en mer offensiv uppställning än senast mot Ryssland. Greklandsproffset Markus Berg startade på topp tillsammans med Zlatan Ibrahimovic för att skapa mer tryck framåt.

Sverige fick dock en kalldusch tidigt i matchen. I nionde minuten överraskades svenskarna av ett långt inkast in i straffområdet. Kim Källström kom fel in i försvarsspelet och kapade en österrikisk spelare bakifrån. Österrikes storstjärna David Alaba, till vardags i Bayern München, lade kyligt in 1-0 på den efterföljande straffen.

Efter ett nytt långt inkast in i det svenska straffområdet i den 38 minuten hamnade bollen lite slumpartat hos österrikaren Martin Harnik som från nära håll kunde nicka in 0-2.

0-2 var inte direkt välförtjänt i det läget för Österrike. I slutet av halvleken hade de dock flera heta chanser och 0-4 redan i halvtid hade inte varit helt orättvist.

Sverige kontrollerade spelet i andra halvlek, men utan att komma till så mycket vassa målchanser. Istället var ökade Österrike på till 0-3 i 76:e minuten genom Marco Janko, som retfullt enkelt vände bort mittbacken Andreas Granqvist och lade in bollen i nät.

I slutet satsade Sverige framåt och öppnade stora luckor bakåt. Efter en vacker kontring kunde Martin Harnik göra sitt andra mål i 88 minuten.

– Vi snackade om att visa attityd och mod men resultatet är jättedåligt, sade den svenska förbundskaptenen Erik Hamrén till Kanal 5.

Lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic snyggade på tilläggstid till slutsiffrorna till 1-4.

– Idag visade Österrike att de var bättre. Vi var chanslösa, konstaterade Ibrahimovic storsint efter matchen.

Ryssland vann samtidigt mot Liechtenstein med 7-0 och passerade Sverige i kampen om andraplatsen i gruppen, som innebär direktplats till EM-slutspelet. Både Sverige och Ryssland bör vinna sina två sista matcher i kvalet vilket innebär att Sverige får förlita sig på att vinna playoff-matcher bland övriga treor i kvalgrupperna.

I de två sista matcherna i kvalspelet möter Sverige Liechtenstein på bortaplan 9 oktober och Moldavien på hemmaplan 12 december.