Sverige mot Danmark i playoff till EM
Zlatan Ibrahimovic gör en cykelspark mot Danmark i kvalet till VM 2010. Sverige och Danmark möts nu i ett direkt avgörande möte inför EM i Frankrike nästa sommar. (Foto: OLIVIER MORIN/AFP/Getty Images)


Vid söndagens lottning klargjordes att Sverige möter Danmark i playoff till fotbolls-EM i Frankrike nästa år.

Playoff avgörs i ett dubbelmöte lagen emellan och segraren är kvalificerad för EM. Sverige börjar hemma och matchen spelas den 14 november på Friends Arena. Returmötet äger rum i Köpenhamn den 17 november.

– Vi ställs i mina ögon mot det svåraste av de fyra lagen i lottningen. Vi får också börja hemma vilket är en liten nackdel så vi har en ordentlig utmaning framför oss, sade Sverige förbundskapten Erik Hamrén, enligt Svenska fotbollsförbundets hemsida.

Statistiken inför matcherna talar till vårt grannlands fördel. Sverige har blott en seger de senaste sju mötena. Senaste gången Sverige vann var 2007 då en berusad dansk sprang in på planen och Sverige tilldömts segern efter att matchen avbrutits. I kvalet till VM i Sydafrika 2010 vann danskarna båda mötena.

Liksom Sverige har dock Danmark gjort ett svagt EM-kval och laget har fått utstå hård kritik på hemmaplan. Vinst i playoff skulle innebära räddat anseende för de förbundskaptenerna Erik Hamrén och Morten Olsen och dessutom väldigt mycket ekonomiskt. En EM-plats bedöms av Svenska fotbollsförbundet vara värd runt 30 miljoner kronor.

De andra mötena i playoff är Ukraina-Slovenien, Bosnien Hercegovina-Irland och Norge-Ungern.