Sverige kräver granskning av bidrag
THAILAND, PHANG NGA: Släktingar till offren som dog i tsunami den 26 december 2004 lägger blommor under en ceremoni för att markera två års-dagen för händelsen i Thailand. I dagarna har det krävts en undersökning av misstänkta oegentligheter med bidrag från Storbritannien, Finland, Tyskland, Frankrike, Nederländerna och USA som var avsedda till identifiering av offer men som har använts till något annat. (Foto: AFP/Pornchai Kittiwongsakul)


Sverige och sex andra länder misstänker att pengar som lämnats i bidrag efter flodvågskatastrofen för två år sedan har missbrukats. Det ska röra sig om hundratusentals dollar och nu krävs en oberoende granskning.

Enligt nyhetsbyrån AP rör det sig om hundratusentals dollar. Nu krävs en oberoende granskning för att ta reda på vad som hänt.

Bidragen skulle användas för identifiering av tsunamins offer annandag jul 2004, men givarländerna misstänker att så mycket som 60 procent gått till resor och diverse andra kostnader, skriver AP.

Liselott Agerlid, förstesekreterare på Sveriges ambassad i Thailand, bekräftar misstankarna som förts fram i brev till den thailändska rikspolischefen. Däremot har hon ingen uppfattning om vilka summor det kan röra sig om eller exakt vad som kan ha inträffat.

– Det kan vi inte diskutera utan att det först har gjorts en utredning. Annars blir det bara lösa misstankar och anklagelser. Allt måste först utredas ordentligt, säger hon till TT och tillägger att det inte finns några misstankar om oegentligheter med svenskt stöd.

– Sverige har inte bidragit med pengar i det här skedet utan på andra sätt, exempelvis med kompetensutveckling. Det handlar bland annat om thailändska identifierare som har skickats till Sverige för utbildning. Men det är givetvis allvarligt att en sådan här sak kommer upp, oavsett vems pengar det är.

Enligt Agerlid rör det sig om misstänkta oegentligheter med bidrag från Storbritannien, Finland, Tyskland, Frankrike , Nederländerna och USA.

– USA har erbjudit sig att finansiera en oberoende revision, berättar Agerlid.

Enligt AP säger chefen för identifieringscentrumet att polisen också varit orolig för att pengarna använts fel, men skyller på utländska kommittéer som tidigare hade hand om bidragen. Nu begär polisen i sin tur en utredning av hur pengarna har handhafts av kommittéerna.

De sista av de 410 oidentifierade offren för flodvågen i Thailand begravdes i början av december.

Experter har sparat DNA-prov från samtliga, varför de som begravs kan grävas upp igen om släktingar vill hämta dem.

Dessutom finns kvarlevorna efter 103 människor i kylrum även i fortsättningen. De är identifierade men släktingar har inte hämtat dem.

15 av de 543 svenskar som anmäldes saknade efter katastrofen har ännu inte hittats eller identifierats.