Sverige kommer tillfrågas om att delta i operationen över Libyen


I veckan kommer Nato, enligt svensk dagspress, att tillfråga Sverige om att delta i upprätthållandet av en flygförbudszon över Libyen.

Carl Bildt meddelade i fredags att han är positiv till att FN:s säkerhetsråd gav mandat att med militära medel stoppa Gaddafis attacker mot Libyens civilbefolkning.

Han hoppas att de FN-stödda militära operationerna i Libyen ”har en sådan inledande styrka att de på ett avgörande sätt förändrar den politiska situationen i landet”, skrev han i sin blogg på söndagen.

Han tror att man kommer att kunna göra en relevant bedömning nästa helg, om huruvida situationen är på väg in i ett nytt politiskt skede, eller om de militära insatserna kommer att bli utdragna.

Huruvida Sverige bör delta i att upprätthålla flygförbudszonen ställer sig utrikesministern avvaktande till.

– Om Nato frågar om Sveriges hjälp kommer vi att ta ställning till den frågan, sade Bildt.

Enligt DN:s källor med inblick i Nato kommer Sverige, som ett av Natos partnerskapsländer, att få en sådan förfrågan från Nato senast på onsdag, om vilka resurser man kan bidraga med till FN-operationen. Även SvD:s källa säger att Sverige kommer att kontaktas:

– Partnerländerna kommer att kallas till konsultationer inom en vecka. De kommer då ges tillfälle att förklara om de vill delta i upprätthållandet av flygförbudszonen.

Folkpartiet och Kristdemokraterna har kritiserat regeringens avvaktande hållning. De vill att Sverige ska delta i operationen redan nu, och skicka Jas Gripen-plan till området.

– Vi har ett läge med en FN-resolution som vi accepterar och stödjer. Jag tycker att vi inte bara ska vänta på en förfrågan utan erbjuda vår hjälp, sade Kd:s försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson till DN.