Sverige kan bli först med att slopa kontanter
Trenden att gå mot allt mindre kontanter till trots kommer Sverige inom några år att få nya sedlar och mynt. Här är den nya enkronan, tvåkronan, femkronan och tiokronan. (Foto: Riksbanken)


Sverige kan bli bland de första länderna helt utan kontanter. Redan idag genomförs fyra av fem betalningar digitalt.

Sverige kan komma att vara ett helt kontantlöst samhälle år 2030, visar en ny rapport som bland annat KTH står bakom. Vägen dit är lång, men Bengt Nilervall som är näringspolitisk expert på Svensk Handel, tror att kontantköpen i Sverige kan komma att minska till bara fem procent inom tio år. 

Långt fram med teknik

Hur kommer det sig att Sverige ligger så långt fram i frågan? I Sydeuropa ser situationen helt annorlunda ut. I exempelvis Italien betalas tre fjärdedelar av konsumentköpen fortfarande kontant. 

Svenskarnas nyfikenhet på ny teknik är en pusselbit, säger Nilervall. Höga personalkostnadet driver på utvecklingen av nya tekniska lösningar – till exempel robotar som ersätter kassapersonal. En annan pusselbit är att svenskarna har ett stort förtroende för politiker, myndigheter och bankväsendet jämfört med många andra länder.

– När bankerna präglar ut kort och digitala betalningar så har man förtroende för att det fungerar, och att om det inte fungerar så finns det ett system och uppbackning som gör att man kan komma till rätta med det.

Handeln sist med att överge kontanter


Bengt Nilervall, näringspolitisk expert på Svensk handel. (Foto: Pressbild)

Bengt Nilervall, näringspolitisk expert på Svensk handel. (Foto: Pressbild)

Handeln, som han representerar, kommer dock vara de sista som överger kontanterna, säger Nilervall. De är fullt medvetna om att det finns grupperingar som inte kan eller vill eller får tillgång till kort. Han tänker på pensionärer, riktigt små barn och funktionsnedsatta personer som i många fall tycker det är smidigare med kontanter.

– Handeln lever i en sådan konkurrens med små marginaler, så jag har svårt att se att dagligvaruhandlen skulle sluta helt med kontanter. Vi är så pass känsliga för vad kunderna säger att vi kommer erbjuda dem så många betalsätt som de önskar.

Däremot kommer kontanterna att användas i allt mindre utsträckning, tror Nilervall, i takt med att kontanthanteringen blir dyrare. Bankerna, som äger såväl kontanterna som korten, styr i mångt och mycket. När de skruvar åt och gör det både svårare och dyrare med kontanter så styr det indirekt mot korten.

– Det är naturligt att gå från byteshandel och pärlor och guldtackor och jättemynt till annat. Utvecklingen går ju framåt och världen blir mindre och då är det inte konstigt att nya lösningar tar vid.

Redan fullt av kontantlösa lösningar

Sverige är redan idag fullt av lösningar för att undkomma kontanter, även på gatunivå. Man kan parkera med sms-biljetter, gå på toaletten via sms, köpa kaffe med sms och hemlösa på västkusten säljer tidningen Faktum med kortläsare på prov. Till och med kollekten i kyrkan kan göras elektroniskt på vissa platser.


Idag gör man korttransaktioner även i spelet Monopol. (Foto: Bengt Nilervall)

Idag gör man korttransaktioner även i spelet Monopol. (Foto: Bengt Nilervall)

En del företag har redan nu valt att helt frångå kontanter. Ett av dem är ABBA-museet i Stockholm. Björn Ulveus från poplegenden ABBA är nämligen en av dem som går i bräschen för ett kontantlöst Sverige. 

ABBA-museet vill inte svara på frågor om hur det fungerar att driva verksamheten helt utan kontanter. Presskontakten säger att det är Björn Ulveus själv som driver den här frågan, de har bara ett museum.

Ulveus hade inte möjlighet att svara på Epoch Times frågor, men i en debattartikel från oktober förra året skriver han bland annat att sedlar och mynt är dyra att hantera, medverkar till brottslighet och att de ”kryllar av bakterier”.

"Vad gör tjuven med sitt tjuvgods i ett kontantlöst samhälle? Hur ska knarkhandeln på gatan gå till? Du är tjuven, vad gör du med tv:n du just stulit? Hälaren vill ju inte ha den. Snabbköpet vill inte heller ha den och mjölken är slut hemma!", skrev han i debattartikeln.

Idén om ett kontantlöst samhälle kom till Ulveus för några år sedan då hans son blev bestulen, berättade han för Aftonbladet.

Även digitala betalningar riskabla

Men det finns en säkerhetsrisk också med att genomföra alla transaktioner digitalt, i och med brottsligheten på nätet med allt från driftsstörningar till att komma åt kortinformation.

– Det är något som kan få hela utvecklingen att få ett hack i kurvan. Därför blir det till att alla som jobbar med detta verkligen jobbar med dubbel säkerhet, säger Bengt Nilervall.

Om några år kommer Sverige dock att få nya sedlar och mynt, enligt Riksbanken.