loadingOleg Shatov utmanas av Pierre Bengtsson under EM-kvalmatchen mellan Ryssland och Sverige lördagen 5 september 2015 i Moskva. Foto: Epsilon/ Getty Images
Inrikes

Sverige föll mot Ryssland i EM-kvalet

Anders Rastin, Epoch Times Sverige

Sverige gjorde dock en tämligen blek insats och föll med 1-0 på Otkrytije Arena i Moskva. Svenskarna var passiva i inledningen av matchen och fick ägna större delen av första halvlek åt att försvara sig mot ett välspelande Ryssland. Det svenska försvarsspelet såg darrigt ut, i synnerhet samarbetet mellan mittbackarna Andreas Granqvist och Mikael Antonsson, som låg alldeles för långt från varandra i positionerna.

Matchens enda mål kom i 38:e minuten efter fint kombinationsspel av Ryssland runt det svenska straffområdet. Bollen hamnade till slut hos anfallaren Artem Dzyuba som enkelt kunde rulla in bollen bakom Andreas Isaksson i målet.

Zlatan Ibrahimovic, som i veckan fått hård kritik för sitt arroganta uttalande mot journalisten Olof Lundh på en presskonferens inför kvalet, var isolerad som ensam anfallare och kom inte med mycket i spelet. Lagkaptenen tvingades dessutom utgå i halvtid med smärtor i ryggen.

I andra halvlek kom Sverige med betydligt bättre i spelet och skapade visst tryck mot det ryska målet. Närmast ett mål kom yttermittfältaren Emil Forsberg, som i mitten av halvleken fick en dubbelchans i det ryska straffområdet. Strax före slutsignalen sköt Forsberg också ett välriktat pressat skott från straffområdesgränsen. Den duktige ryske målvakten Igor Akinfejev svarade dock för en mycket vass räddning nere vid sin högra stolpe.

Sverige ligger nu blott en poäng före Ryssland med tre matcher kvar att spela. Redan på tisdag möter Sverige Österrike, som leder gruppen stort, hemma på Friends Arena i Solna. Seger där och Sverige bör kunna hålla Ryssland bakom sig och ta sig vidare till slutspelet. I de sista två matcherna i gruppen möter Sverige Liechtenstein och Moldavien, där allt annat än svenska segrar skulle vara en stor överraskning.

– Jag har ingen tvekan om att vi kommer att vända på det och ta EM-platsen, sade Englandsproffset Sebastian Larsson till Kanal 5 efter matchen.

EM-kvalet avgörs i nio grupper med vardera fem eller sex lag. Ettan och tvåan går direkt till slutspelet tillsammans med bästa trean. Resterande åtta treor gör upp i ett playoff där de fyra vinnarna går vidare till slutspel. Slutspelet innefattar 23 länder plus direktkvalificerade värdnationen Frankrike och spelas under juni och juli nästa år.