Svensksomalier: "Folk är rädda"
Etiopiska soldater på väg till Mogadishu. (Foto: Peter Delarue/AFP/Getty Images)


Den etiopiska närvaron är väldigt påtaglig, berättar en svensksomalisk man som befinner sig i Mogadishu. -De finns på olika ställen i staden med tunga vapen som artilleri och bandvagnar, berättar han för TT.

Enligt nyhetsbyrån AFP har tusentals människor demonstrerat i Mogadishu mot de etiopiska styrkornas inmarsch i staden. Demonstranterna rapporteras ha ropat Etiopienfientliga slagord, kastat sten och bränt bildäck. Protestaktioner ska ha skett i två stadsdelar.

TT har talat med en svensksomalisk man som befinner sig i Mogadishu. Av oro för de etiopiska trupperna och de somaliska regeringsstyrkorna vill han vara anonym.

Mannen berättar att den etiopiska närvaron är väldigt påtaglig.

– De finns på olika ställen i staden med tunga vapen som artilleri och bandvagnar. De har även med sig somaliska regeringssoldater som har lätta vapen.

Han säger att i den del av Mogadishu där han befinner sig är det lugnt, trots att det inte finns ett fungerande system med poliser.

Samtidigt säger mannen att det finns många som vill protestera mot det som sker.

– De kan inte, folk är rädda nu. När det blir mer säkert kommer det att ske fredliga demonstrationer.

Svensksomaliern ska lämna landet när den internationella flygplatsen öppnas. Ett beslut om det väntas inom kort.

Den somaliska interimsregeringen, som försöker ta kontroll över landet med de etiopiska invasionsstyrkornas hjälp, planerar att utlysa undantagstillstånd i tre månader för att kunna avväpna milisgrupper. Det sade premiärminister Ali Mohamed Gedi som i eftermiddags kom till Mogadishu. Han åtföljdes av tungt beväpnade etiopiska soldater i en kolonn på 22 fordon. Hundratals människor som samlats för att ta emot honom vinkade och applåderade. Lastbilar med högtalare körde runt i området och spelade upp patriotisk musik på dånande volym.

Bilarna körde in i huvudstaden norrifrån. Inte långt från de områden där folk jublade åt premiärministern demonstrerade andra sin vrede över den etiopiska ockupationen.

Två etiopiska attackplan flög tidigare i dag över staden Kismayo i södra Somalia – det sista fästet i landet för islamisterna efter reträtten från huvudstaden Mogadishu.

En islamistisk befälhavare och invånare i staden sade att de såg planen men att dessa inte genomförde några anfall.

Tidigare i veckan bombarderade etiopiska plan islamistställningar i och kring gränsstaden Beledweyne, Mogadishus internationella flygplats och ett militärflygfält i staden Belidogle.

En islamistbefälhavare sade samtidigt till AFP att han själv och schejk Hassan Dahir Aweys, en skriftlärd med band till terrornätverket al-Qaida , har kommit till Kismayo.

– Jag vill inte avslöja så mycket om vårt krigsspel, men så mycket kan jag säga att islamiska krigare kommer att inleda det riktiga kriget snart. Det handlar om gerillakrig, tillade han.