Svenskar uppmanas lämna Gaza
Rök stiger upp från några byggnader i Gaza efter att de träffats av israeliska projektiler den 14 juli 2014. (Foto: Jack Guez/AFP/Getty Images)


Efter den senaste veckans utveckling på Gazaremsan uppmanar Sverige de svenskar som befinner sig i området att försöka ta sig därifrån. Nu befaras en israelisk markinvasion. 

Enligt uppgifter flydde flera tusen personer i norra Gaza under söndagen av rädsla för en israelisk markinvasion.

Enligt UD:s hemsida befinner sig ett tjugotal svenskar i Gaza, men man tror att mörkertalet är stort. Runt 4000 svenskar befinner sig i Israel, drygt 500 i Jerusalem och ett par hundra på Västbanken. 

"Det är klart man kan hålla sig från de områden som israelerna varnar för att attacker ska komma, men vi kan inte veta vart detta slutar. Därför uppmanar vi bestämt alla de svenska medborgare som finns kvar i Gaza att försöka lämna," sade utrikesminister Carl Bildt till tv4.

Läget i Gaza har trappats upp efter konflikten i och med att tre israeliska tonåringar kidnappades och mördades. Sedan Israel inledde sin offensiv i tisdags lär över 120 palestinier ha dödats. Många av dem är kvinnor och barn.

Svenskarna uppmanas att kontakta svenska generalkonsulatet i Jerusalem för att få hjälp med att lämna landet.