Svenskar släppta ur iranskt fängelse
Det var när svenskarna skulle fotografera delfiner som de istället greps för spionage. (Foto: AFP/ Daniel Forster)


De två svenska byggnadsarbetarna från Falköping benådades i går av Iran, där de i över ett år suttit fängslade efter en misslyckad fotoutflykt.

Vid 17-tiden hade de släppts fria.

Männen var i mars i fjol landet för att utbilda iranier i en speciell betonggolvsteknik när de under en utflykt på ön Qeshm i Persiska viken började fotografera delfiner.

I stället greps de för att ha fotograferat militära installationer och ställdes inför en iransk revolutionsdomstol.

Misstänktes för spioneri

Inledningsvis uppgavs de vara misstänkta för spioneri, ett straff som vanligen leder till döden i Iran. Domen stannade dock vid tre års fängelse. Straffen sänktes därefter till två års fängelse.

Själva har de hela tiden hävdat sin oskuld, och på måndagen sade plötsligt Mohammad Ali Hosseini, talesman för det iranska utrikesdepartementet, att de benådats och skulle släppas.

-Inom ramen för Irans humanitära ansträngningar och efter vädjanden från familjerna och upprepade vädjanden från svenska politiker . . . har de benådats och kommer att släppas klockan 18 (16.30 svensk tid), sade Hosseini enligt AFP.

UD har hela tiden hållit en ”låg profil” i fallet, inte olikt den som nu tillämpas gentemot de tre svenskar som sitter fängslade i Etiopien, och ville inte heller på måndagen yttra sig förrän männen släppts fria.

Riksdagsman på plats

Tillsammans med UD har Urban Ahlin (s), vice ordförande i riksdagens utrikesutskott, engagerat sig hårt i fallet. Han har tre gånger varit i Iran för att vädja för de bådas frisläppande. I vintras kunde Ahlin ta med sig männens familjer för ett besök i fängelset. En av dem kunde då för första gången skåda sin tre månader gamla dotter, ett möte Ahlin beskrev för TT som ”mycket gripande.”

Ahlin var på måndagen själv på plats i Teheran för ta emot svenskarna vid frisläppandet.

-Jag sitter nu i en bil med de frisläppta svenskarna, sade Urban Ahlin på telefon till TT strax efter klockan 17.

En av männens hustru gav i en intervju i TV4 Skaraborg Ahlin en stor del av äran för benådningen.

-Han har varit vår stora stöttepelare under den här tiden och myndigheterna där nere bad att just han skulle vara med i förhandlingarna, sade hon.