Svenskar gripna i Somalia
SOMALIA, Mogadishu: En somalisk soldat i interimsregeringens tjänst. USA har begärt en dialog om fred. Flera svenska medborgare som anslutit sig till den somaliska islamistmilisen uppges ha gripits av den etiopiskt stödda somaliska interimsregeringen.(Foto: AFP/Stringer)


Flera svenskar har gripits av Somalias interimsregeringen enligt en somalisk regeringstalesman. Svenska UD hade inte omedelbart någon kommentar till uppgiften.

Gripandena ska enligt en regeringstalesman ha skett i fredags. Samtidigt ska ”gerillasoldater från Tjetjenien, Eritrea och Storbritannien som är lojala mot islamisterna” ha tagits till fånga.

Många svenskar av somaliskt ursprung passade på att besöka sitt gamla hemland under hösten, sedan islamistmilisen tagit kontroll över stora delar av landet och för första gången på åratal åstadkommit ett visst mått av ordning och trygghet. Den internationella flygplatsen i huvudstaden Mogadishu kunde öppnas för reguljär trafik igen.

När först Etiopien bombade flygplatsen och sedan etiopiska soldater och interimsregeringens trupper intog Mogadishu, strandsattes många svenskar.

En svensksomalier sade till TT på söndagen i telefon från Mogadishu att radion talat om att svenskar, britter och andra gripits vid gränsen mot Kenya.

Mannen, som av säkerhetsskäl inte ville framträda med sitt namn, trodde att det kunde röra sig om falska anklagelser mot folk som försökte lämna landet. Eller också handlar det om svensksomalier som faktiskt hörsammat uppmaningen från den islamistiska organisationen SICS att ansluta sig, sade han.

Han beskrev läget i Mogadishu som svårt och hävdade att det förekommer många mord under den etiopiska ockupationen. Flygplatsen är öppen men alla plan fulla, sade mannen som ändå hoppades kunna ta sig hem till Sverige inom de närmaste dygnen.

Svenska UD hade inte omedelbart någon kommentar till uppgifterna om gripna svenskar.

I Mogadishu försöker interimsregeringen att med etiopisk hjälp minska risken för väpnade uppror genom att söka igenom hus efter hus på jakt efter gömda vapen. Den provisoriske presidenten Abdullahi Yusuf Ahmed behöver skapa sådan stabilitet att Afrikanska unionen (AU) kan sända en fredsbevarande styrka till landet.

En AU-delegation kom till Mogadishu på söndagen för att diskutera med regeringen om hur en sådan styrka ska kunna ta form.