Svenska skolledare trötta på ständiga reformer
Percy Barnevik, tidigare koncernchef för ABB, ordförande i Investor, Sandvik, Skanska och Astra Zeneca talade om ledarskap på Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg 2014. (Foto: Susanne W Lamm/ Epoch Times Sverige)


Efter Sveriges dystra resultat i den senaste PISA-undersökningen tar regeringen nya tag för att höja kunskapsnivån bland landets skolelever, men utbildningsminister Jan Björklund mötte en del motstånd då han talade inför 1400 av Nordens skolledare på Nordiska Skolledarkongressen som inleddes i Göteborg på tisdagen.

25-26 mars samlas svenska och nordiska rektorer, skolchefer, skolpolitiker med flera i Göteborg. På tisdagen höll bland annat företagsledaren Percy Barnevik en uppskattad föreläsning om ledarskap, och OECD:s chef för utbildningsfrågor Andreas Schleicher pratade om PISA-undersökningen.

Men först ut på tisdagen var utbildningsminister Jan Björklund, som talade inför den fullsatta Kongressalen på Svenska Mässan. Han redogjorde bland annat för de reformer som regeringen presenterade i början av veckan – betyg redan i årskurs 4 och förändringar kring de nationella proven. En av de reformer som såväl Björklund som Andreas Schleicher betonade rör karriärmöjligheterna inom läraryrket.

En del av Sveriges skolledare verkar dock ha tröttnat på ständiga reformer. I kommentarerna på Twitter i samband med talet kan man läsa: ”Björklund: Hur ska vi kunna skapa en hållbar utveckling när nya reformer kommer hela tiden?”, ”Björklund nämner att en dyster bild av skolan ges. Undrar om han kan se att han i högsta grad själv bidrar till den?”, ”Skönt att se att flödet vill annat än Björklund”, och ”Björklund avslutar: ‘Det finns ingen kompetens att leda skola ute i svenska kommuner.’ Tack för de orden!”

På onsdagen är temat IT i skolan. Bland föreläsarna finns retorikexperten Elaine Eksvärd.