Svenska medieledare kräver insatser för att få Dawit Isaak fri
Den svenska medborgaren och journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång i ett eritreanskt fängelse sedan 2001. På årsdagen uppmanar svenska mediers chefsredaktörer regeringen att agera för att få Isaak fri. Foto: Frankie Fouganthin


I 14 år har den eritreansk-svenska journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea, enbart på grund av att han var journalist. På årsdagen den 23 september publicerade över 90 svenska medier ett upprop för honom.

Sveriges strategi för att få Dawit Isaak fri har misslyckats, skriver tidningen Journalisten.

— På ett såväl mänskligt som demokratiskt plan är det som hänt Dawit Isaak avskyvärt. Vi kräver att regeringen gör mer för att få honom fri, säger Journalistens chefsredaktör Helena Giertta i en artikel som tidningen publicerade.

Uppropet har undertecknats av 80 chefredaktörer och mediechefer från många av Sveriges rikstäckande och lokala medier.

Sjuk i diabetes

Enligt uppropet sitter Isaak inspärrad i en cell på två gånger tre meter, och han är sjuk i diabetes. Många har vittnat om att han fortfarande är vid liv.

Dawit Isaak fängslades utan rättegång och utan dom, och han har inte fått anlita någon advokat. Hans ”brott” bestod i att han skrev artiklar för den demokratiförespråkande tidskriften Setit, som han själv var med och grundade.

Det var Kurdo Baksi, chefsredaktör för Svartvitt, som tog initiativ till uppropet. Han säger till TT att de är ”mycket besvikna på den svenska utrikespolitiska linjen”. Han jämför situationen med Sveriges engagemang för journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som greps i Etiopien 2011.

— Då tog utrikesministern Carl Bildt tid att åka till Etiopien i sitt eget plan. Vi vill att statsministern besöker Eritrea, sade han.

Baksi tror att regeringen hade gjort mer ifall Isaak hetat Svensson och varit etnisk svensk.

Utforskar alla möjligheter

Journalisten pratade med biträdande enhetschef på Utrikesdepartementets kommunikationsenhet, Tobias Nilsson. Han sade att regeringen är ”starkt engagerad i Dawit Isaaks fall” och att Sverige för en dialog med Eritrea på olika nivåer.

— Vi kommer inte att gå in exakt i detaljerna hur vår strategi är upplagd. Vi tror inte det gynnar hans sak att prata om det i medier, sade han till tidningen.

Enligt Tobias Nilsson utforskar regeringen alla möjligheter för att få Isaak fri, även om allt inte kan ske offentligt.

Men uppropet ifrågasätter Utrikesdepartementets tysta diplomati:

”Nej, nu är det dags att inleda aktiv diplomati för Dawits frihet. Allt annat är ett svek mot Dawit Isaak, hans fru och barn och alla andra eritreaner som riskerar att kastas i fängelse för att de vågar säga och skriva vad de tycker.”