Svenska matvaror kan innehålla fler gifter från Kina
Enligt den kände kinesiske dissidenten Zhou Qing tillverkas 83 procent av hela världens mattillsatser i Kina, därför kan inte västvärlden undgå risken att drabbas av gifterna. (Foto: Tony Lingefors/ Epoch Times Sverige)


Under onsdagskvällen på internationella biblioteket i Stockholm höll den kände kinesiske dissidenten Zhou Qing ett föredrag  om matsäkerheten i Kina. Enligt Zhou kan även matvaror med namn på svenska tillverkare innehålla gifter från Kina.

Det giftiga ämnet melamin hittades i höstas i mjölk. Mjölkskandalen förde med sig stort lidande; i Kina  insjuknade 300 000 barn med bland annat njursten och sex spädbarn dog. Även ett parti kinesisk chokladpaj som i Holland visat sig innehålla giftet melamin levererades i oktober till en grossist i Stockholm, rapporterade DN.

Journalisten och författaren Zhou Qing menar att den bristfälliga matsäkerheten beror på att Kina är en enpartistat och den omfattande kontrollen som medierna utsätts för.

Under föredraget förklarade Zhou att vinstintresset inom livsmedelsindustrin och restaurangerna beror på den bristande moralen i Kina. Han sade också att cirka 30 procent av alla sjukdomarna i Kina beror på de giftiga tillsatserna i maten, och att många kvinnor som fått livmodercancer eller bröstcancer var relaterade till gifterna i maten.

I en artikel i Svenska Dagbladet i tisdags sade Zhou att ”huvudproblemet är industrimaten som förstör vår hälsa och att det politiska systemet inte vill ha en öppen granskning utan lägger locket på”.

Han avslöjade också i artikeln att melaminet bara är ”toppen på ett isberg av enorma proportioner. Tillverkarna kommer att hitta mängder av andra saker att blanda i maten för att hålla ned kostnaderna och tjäna pengar”.

Enligt Zhou tillverkas 83 procent av hela världens mattillsatser i Kina. Samtidigt påpekade han att även om det exempelvis står ett svenskt företagsnamn på matprodukten, kan den ändå var tillverkad i Kina och innehålla skadliga tillsatser som kan påverka hälsan negativt.

Zhou tyckte dock inte att en bojkott av Kinas varor är lösningen på problemet.

– Man kan inte hindra produkter från att komma ut från Kina, sade han.

Zhou uppmanar att vi alla borde ta varandra i hand och lösa detta omfattande problem med de giftiga tillsatserna som förstör vår hälsa.

Gifterna och tillsatserna i maten som leder till omfattande sjukdomar och skador på kroppen är ett stort problem i Kina.

– Nästa stora uppror kommer att handla om mat i Kina, sade Zhou.

Fakta om Zhou Qing

Zhou Qing har skrivit den uppmärksammade boken ”What Kind of God” där han avslöjar Kinas livsmedelindustris giftiga och hälsovådliga tillsatser i maten. I Japan sålde boken på bara några månader i 500 000 exemplar och har sedan även översatts till italienska.

Zhou har tidigare suttit fängslad i två och ett halvt år för att ha deltagit i protesterna på Himmelska fridens torg 1989. I Tyskland har han nominerats till Ulyssespriset för boken ”What Kind of God”.  Förra året (2008) fick han även av internationella Pen-klubbens pris för sina reportage.