Svenska journalisterna söker nåd
Sveriges ambassadör till Etiopien, Jens Odlander (mitten) står bredvid Johan Perssons och Martin Schibbyes advokater, Seleshi Ketsela (vänster) och Abebe Balcha (höger), utanför domstolen i huvudstaden Addis Abeba den 27 december, 2011. (Foto: Jenny Vaughan/ AFP)


I dag eftermiddag meddelade de häktade svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye att de söker om nåd.

Johan Persson och Martin Schibbye kommer inte att överklaga terrordomen i Etiopien, utan har valt att förklara sig skyldiga och be om nåd, rapporterar TT.

De hoppas att det här beslutet gör att de kan bli frisläppta snabbare, även om de är oskyldigt dömda.

”Det finns en tradition av nåd och förlåtelse i Etiopien och vi väljer att lita på denna tradition”, skriver Johan Persson och Martin Schibbye, i ett uttalande.

-Anledningen till att de har väntat så länge är att ge mindre spelutrymme åt åklagaren att inkomma med ett eventuellt överklagande, rapporterar deras kontaktperson Anna Roxvall till TT.

Den 21 december åtalades journalisterna för medhjälp till terrorism och olaga inresa till Etiopien.  Domstolen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba meddelade 27 december att de svenska journalisterna dömts till elva års fängelse.

Martin Schibbye och Johan Persson greps i Ogaden, Etiopien den 1 juli i sällskap med rebeller från Ogaden National Liberation Front (ONLF) efter inresan till Etiopien från Somalien.