Svenska journalisterna döms för terrorbrott
Journalisten Martin Schibbye, i profil, talar med sin advokat Abebe Bakha den 1 november i Addis Abeba. (Foto: Jenny Vaughan/ AFP)


En stor tragedi för journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye samt deras anhöriga. I dag dömdes de för terrorbrott och olaga inresa i Etiopien.

Strafftid för terrorbrott som journalisterna är dömda för kan handla om upp till 35 år. Vilken strafftiden blir meddelas 27 december.

Den här domen kommer att avskräcka andra journalister från att bevaka och rapportera från farliga områden, säger Jonas Nordling, ordförande för Svenska Journalistförbundet (SJF) till Svt.

Enligt Nordling måste Sveriges regering agera och göra allt för att få Persson och Schibbye frisläppta.

Vår utgångspunkt är och förblir att de varit i landet på journalistiskt uppdrag. De bör så snart som möjligt försättas på fri fot för att också kunna återförenas med sina familjer i Sverige”, skriver statsminister Fredrik Reinfeldt i ett uttalande.

Carl Bildt skriver på sin mikroblogg på Twitter: ”Sverige uttrycker djup oro över de hårda straffen mot de svenska journalisterna i Etiopien. Vi fortsätter att arbeta för att få dem fria.”

Journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson har suttit fängslade i Etiopien sedan den 1 juli. De greps i den etopiska regionen Odagen och anklagas för olaglig inresa och för att ha deltagit i terrorverksamhet.