Svenska högskolor söker kinesiska studenter


I syfte att locka kinesiska studenter till Sverige bjöd det svenska generalkonsulatet i Shanghai in högskolor och universitet till Kina för att under tio dagar i oktober göra reklam för sina utbildningar.

Den svenska delegationen som reste till Kina bestod av representanter från 15 lärosäten. Besöket var ett samarbete mellan EU-kommissionens Asia-Link Symposium och två stora studentmässor i Peking och Shanghai.

Högskolan i Skövde hade som syfte med resan att rekrytera studenter till sina magister- och mastersprogram och de konstaterade att intresset för utbildningarna var stort.

– Högskolan i Skövde vill skapa fördjupade samarbeten med asiatiska universitet och resan var en dörröppnare för att inleda ett sådant med några av Kinas topprankade lärosäten, berättar Noél Holmgren, vicerektor på högskolan i Skövde.

Karin Ladberg, informationschef på samma högskola, säger sig vara positivt överraskad över det stora intresset som studenterna visade för Skövdes monter.

– De hade lite svårt att uttala ordet Skövde men det gjorde det hela bara ännu mer spännande och exotiskt, säger hon.

Det som lockar de kinesiska studenterna är att Sverige upplevs som ett tryggt och vackert land där folk är bra på engelska. Att undervisningen dessutom är avgiftsfri är naturligtvis ytterligare en magnet.