Svenska försvaret hade hemligt Kinabesök
Peter Rådberg, miljöpartist (Foto: Riksdagens fotoarkiv)


Sveriges försvarsmakt fick nyligen besök av den kinesiske generalen Chen Bingde, stabchef för Kinesiska Folkets befrielsearmé, rapporterar New Tang Dynasty (NTD). Mötet har dock inte offentliggjorts och få personer kände till det.

För snart en månad sedan rapporterades det om att den kinesiske generalen och kommunistpartimedlemmen Chen Bingde gjorde ett besök i USA, där han träffade sin amerikanske motsvarighet Mike Mullen, för att förbättra relationen mellan de två länderna. Det var Bingdes första besök i USA på sju år. Nu har han även varit i Sverige, ett möte som uppenbarligen har hemlighållits.

Miljöpartiets Peter Rådberg ställer sig kritisk till hemlighetsmakeriet. Han menar att man borde ha offentliggjort besöket i god tid med en presskonferens, som man brukar göra vid den här typen av besök, vilket inte gjordes.

– Han kom hit och försvann lika snabbt som han kom, och ingen visste att han var här. Det var några journalister som upptäckte det, vilket i sig betyder att den svenska regeringen döljer det för den svenska befolkningen, sade han till tv-kanalen.

Rådberg ställer sig över huvud taget kritisk till att utveckla nära samarbete med Kina.

– Kina är en diktatur och jag och mitt parti tycker att vi skulle hålla en armlängds avstånd till detta land då de inte kan respektera de mänskliga rättigheterna.

När NTD ville ställa några frågor till försvarsminister Sven Tolgfors avböjde han, men meddelade genom sin pressekreterare att det är det svenska försvaret som bjudit in Chen Bingde.

Försvaret kan dock inte ha kunnat bjuda in generalen utan regeringens godkännande.

Överstelöjtnant Johnny Börjesson berättade för tv-kanalen att mötet hade handlat om förändringar inom det svenska försvaret, Kinas syn på säkerhet inom försvaret och internationella operationer. På frågan om regeringens hemlighållande av mötet svarade han:

– Ifall försvarsministern inte vill informera så är det upp till honom. Jag kan inte svara på den frågan.

Rådberg tror att regeringen döljer något.

– Vi kommer naturligtvis att ställa konkreta frågor om det här besöket till försvarsministern, och vad anledningen till besöket var. Ministern och regeringen har inte offentliggjort det utan har lagt locket på.