Svenska folket samlar in pengar för Haiti


Erik Zachrison, generalsekreterare i Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (FRII), uppmanar svenska folket att ge sitt stöd till det jordbävningsdrabbade Haiti. I måndags uppgick det insamlade beloppet till 50 miljoner kronor, men det var då det.

I ett mail skriver Erik Zachrison till Epoch Times att ”Nu närmar det sig 100 miljoner kronor”.

På torsdagen satte svenska kvällstidningar igång kampanjer för att samla in pengar till de drabbade på Haiti. Aftonbladet har en kampanj som heter ”En timme för Haiti” mellan klockan 14-15. Enligt tidningen kan man få ihop en halv miljard kronor om alla skänker sin timlön. Pengarna kommer att gå till Läkare utan gränsers akutfond.

Expressen kommer att höja priset på tidningen med en krona och alla kronorna går direkt till Röda korsets kampanj för Haiti. Därutöver kommer tidningen att skänka lika mycket pengar som de får in.

Bland FRII:s medlemmar finns Sveriges insamlare, 16 av dem är i skrivande stund engagerade i insamlingar till förmån för de drabbade på Haiti, bland andra Rädda Barnen, Svenska Kyrkan, Läkare utan gränser, Erikshjälpen och SOS-Barnbyar.

Andra organisationer som inte ingår i FRII, till exempel Radiohjälpen, räknade i fredags med att de fått in runt 5 miljoner kronor ”och pengarna fortsätter att komma in”, kan man läsa på Radiohjälpens informationssida på svt.