Svensk politiker agerar mot stängning av NTDTV
Göran Lindblad reagerade på Eutelsats stängning av NTDTV:s ocensurerade sändningar till Kina. (Foto: Dajiyuan fotoarkiv)


Göran Linblad, riksdagsledamot och ordförande i Europarådets svenska delegation har reagerat kraftigt mot Eutelsat:s avstängning av NTDTV:s sändningar till Kina. ”Det är mycket olyckligt att de har stoppat sändningarna”, säger Lindblad, som vill skapa en debatt om hur Kinas regering inskränker på pressfriheten utanför Kina.

Den 16 juni stängde det europeiska satellitföretaget Eutelsat NTDTV:s sändningar, med motiveringen att det fanns allvarliga tekniska fel. Men reportrar utan gränser (RWF) avslöjade den 10 juli att det verkliga syftet är ”ett överlagt politiskt motiverat beslut som bryter mot det fria informationsflödet och avtalet under vilket Eutelsat verkar”.

– Det finns en mycket egendomlig situation där Eutelsat säger att det finns en teknisk orsak (bakom avstängningen) men det är inte sant utan de har istället stängt den på grund av att de vill ha bättre handelsavtal med kommunist-Kina och detta är verkligen skandalöst, säger Göran Lindblad i en intervju med NTDTV.

Han syftar på artikeln som Reportrar utan gränser publicerade på sin hemsida den 10 juli, som är baserad på en inspelning med en anställd hos Eutelsat.

– I inspelningen berättar en högt uppsatt tjänsteman på Eutelsat till någon han tror representerar kommunistregeringen att de stängde av satelliten och skyller på tekniska problem emedan de ville lyda kommunisternas önskan att stänga ner denna speciella tv-kanal, vilket absolut inte är förenligt med de europeiska reglerna och de franska lagarna. Eftersom företaget är stationerat i Frankrike är detta inte tillåtet. Detta kommer att bli en stor skandal.

Reporter på NTDTV: Du har skrivit ett brev till svensk media. Vad handlar brevet om och vad vill du uppnå med brevet?

– Först skrev jag ett brev till Eutelsats vd där jag talar om för dem att detta är inte acceptabelt och jag hoppas det inte är sant. Men faktum är att jag har så mycket information vid det här laget att jag vet det är sant. Sedan skickade jag ett brev till svensk media för att få igång så mycket debatt som möjligt.

Göran Lindblad tycker att saken bör diskuteras i de europeiska länderna, likaså globalt:

– För mig som representerar den parlamentariska församlingen Europarådet är Europa min plattform. Vi hade en stor debatt om Kina sista veckan i juni i Strassbourg och detta bör följas upp. Att inte tillåta pressfrihet, vilket just nu är fallet för tv-stationen är inte acceptabelt.

Svensk media och media i allmänhet är för milda och okritiska gentemot Kina idag, anser Lindblad.

– Jag skulle säga att de svenska medierna likväl som andra medier är för eftergivna. De kontrollerar inte i tillräckligt hög grad den information de får och de är allt för snälla gentemot den kinesiska regeringen i sin presentation av den.

– Det är intressant att här arbetar nu råkapitalister och kommunister tillsammans. Eutelsat är intresserade av att göra så mycket pengar som möjligt. De vill använda kinesiska raketer för att skjuta upp satelliterna. De har inte kunnat göra det eftersom kommunistregimen sade att de måste stänga tv-satelliten först. Nu har de gjort det medan de skyller på tekniska svårigheter. De vill ha stora kontrakt i Kina. Men kommunistregimen å sin sida, vill inte ha diskussioner, yttrandefrihet, eller några åsikter utöver de som är censurerade av kommunistregimen. Därför får du en situation där mycket giriga kapitalister arbetar hand i hand med en förtryckarregim.

– Lenin sade en gång, att om du ger kapitalister tillräckligt med rep kommer de att hänga sig själva. Tråkigt nog kan man säga att Eutelsats vd och övriga ansvariga på Eutelsat hänger sig själva tillsammans med kommunistregimen. Detta kan också trappa upp kommunistregimens fall i Kina, när debatten och påtryckningar mot kommunistpartiet i Kina blir större i världen.

Fakta Göran Lindblad

Göran Lindblad är från Göteborg och har varit riksdagsledamot sedan 1977. Han är ordförande i Europarådets svenska delegation samt vicepresident i Europarådets parlamentariska församling. Han är också suppleant i utrikesutskottet.

Lindblad har bland annat engagerat sig för en human flykting- och migrationspolitik. Han arbetar ideellt med Rosengrenska Stiftelsen, som bland annat erbjuder fri tandvård åt gömda flyktingar. Han är även känd internationellt för sitt arbete för demokrati och mänskliga rättigheter.

Lindblad har tidigare varit Europarådets rapportör om totalitära kommunistregimers brott mot mänskligheten, och var som sådan författare till resolutionsutkastet Need for international condemnation of crimes of totalitarian communist regimes (”Behovet av ett internationellt fördömande av totalitära kommunistregimers brott”) som resulterade i en resolution på Europarådet.

Källa: Wikipedia