Svensk kinakännare tar avstånd från kinesiska regimen
En arkivbild av Göran Malmqvist. Malmqvist meddelade i maj 2011 att han kommer klippa av sina band med kommunistregimen i Kina. (Foto: Epoch Times)


Rykten om att Göran Malmqvist, sinolog och ledamot i Svenska Akademin, skulle ha tagit emot en muta på 600 000 dollar från den kinesiska författaren Zhang Yiyi var en gnista som tände elden. Sedan en tid har Malmqvist officiellt tagit avstånd från den kinesiska regimen.

Det började med ett blogginlägg av Zhang Yiyi förra månaden och sedan accelererade ryktet med en ström av rapporter i Kinas officiella och halvofficiella media. Sedan drevs det vidare av en professor i journalistik vid en av Kinas mest prestigefyllda universitet innan det spred sig som en löpeld genom den kinesiska bloggsfären. Till sist fick Göran Malmqvist och hans fru stopp på ryktesspridandet med en serie korta, skarpa och starkt formulerade uttalanden förra månaden.

Malmqvist och hans taiwanesiska fru Chen Wenfun for ut mot trefaldiga krafter: författaren, professorn och de kinesiska medierna. I brev till två kinesiska tungviktare i mitten av maj kallade han Zhang Yiyi en ”liten lögnare”. Han ansåg att agerandet av den högt ansedda professorn i journalistik och kommunikation Li Xiguang på Tsinghuas universitet var föraktligt. Han sparade sina vassaste ord till den kinesiska mediakulturen som han säger skapar falska nyheter, går partiets ärenden på bekostnad av sanningen och saknar etiska normer.

Därefter meddelade Malmqvist, som är ledamot av Svenska Akademien och en produktiv forskare, den 19 maj att han bryter sina relationer med kinesiska byråkrater i alla dess former inklusive Kinas ambassad i Stockholm. Han tog beslutet att bränna dessa broar efter att ha upptäckt att statliga kinesiska webbplatser hade gjort så mycket för att sprida lögnen om mutor, troligen i ett försök att smutskasta honom som hämnd för hans stöd för obekväma kinesiska konstnärer och dissidenter, skrev han.

För en anklagelse som har spridits i stor utsträckning över det kinesiskspråkiga internet hade ryktet en blygsam start.

Det började med den idiosynkratiska författaren Zhang Yiyi i april. Det nu borttagna inlägget som Zhang hade skrivit på Sina Weibo hävdade att Malmqvist hade accepterat en muta på 600 000 dollar i ersättning för översättningen av några av hans verk och för att bli föreslagen som mottagare av Nobels litteraturpris.

Zhang är känd för sina besynnerliga kommentarer: han har tidigare funderat på att genomgå en plastikoperation för att bli lik den engelska dramatikern William Shakespeare. Och han påstår sig ha föreslagit äktenskap till den berömda kinesiska filmstjärnan Li Xiang.

Men de statliga medierna var glada över att få skriva om påståenden om mutor. Kommunistpartiet som styr dessa medier har utvecklat en avsky mot Nobelpris och dess kommitté genom åren så anklagelser om korruption mot Malmqvist passar deras agenda perfekt.

Som ledamot i Nobels litteraturpriskommitté har Malmquist stöttat dramatiker som är censurerade av regimen och han högtidlighåller minnet av massakern i Peking 1989 framför den kinesiska ambassaden i Stockholm den fjärde juni varje år.

Efter Zhangs första påstående kom en massa rapporter från China National Radio (CNR), ett officiellt språkrör, som ”avslöjade” Malmqvist och tillkännagav att en kampanj mot honom och Nobelpriset pågick.

En rapport hävdade att händelsen har ”chockat det internationella litterära samhället och orsakat ett tumult i västvärlden ” och att ”utländska medier uppmanar Malmqvist att avgå från sin position som ledamot i Nobelkommittén.”

Epoch Times har inte kunnat finna några rapporter om mutor som CNR påstår, varken på svenska eller engelska. Båda CNR artiklarna togs bort från hemsidan men de är fortfarande synliga på RSS-läsare, eller sk nyhetsaggregator.

Ryktet om Malmqvist tog riktig fart tack vare den välkända professorn i litteratur Li Xiguang från Tsinghuas universitet.

Li Xiguang, som kallas ”Kinas mest inflytelserika och respekterade journalistiska pedagog” av Folkets dagblad, kokade ihop ett eget Sina Weibo inlägg den 16 maj där han sammanfattar de tidigare CNR-rapporterna och upprepar deras påståenden nästan ord för ord och stärker mutanklagelserna, enligt Southern Metropolis Daily som hämtat det från China Digital Times.

Hans 50 000 prenumeranter på Weibo har i sin tur postat objektet mer än 200 gånger och nyheten fick ett eget liv.

Det var efter Lis blogginlägg som Malmqvist till slut fick höra talas om anklagelsen.

”I början tog jag den här saken jag som ett skrattretande skämt,” skrev Malmqvist  i två öppna brev för att svara på historien. Ett skickades till en kinesisk ambassadtjänsteman och ett till en universitetsrektor.

Malmqvist skrattar inte nu. Hans genmäle till påståendena om korruption har varit sarkastiskt och vasst. Han gav sig på Li Xiguang och ifrågasatte hans journalistiska etik och attackerade media och den officiella anläggning som han representerade.

”Jag är oerhört förvånad över att en professor från det en gång så ansedda Tsinghuauniversitetet ska ha hittat på dessa falska rykten,” sade Malmqvist i ett brev den 16 maj till Gu Binglin, ledare för det utpekade universitetet.

”Den enda förklaringen jag har är att denna professor helt saknar etik och moral. Det är en skam och detta föraktliga beteende kommer att skada västerländska forskares åsikter om Tsinghuauniversitetet och öka deras misstänksamhet mot det kinesiska medieetablissemanget.”

En dag senare, skrev han i ett brev till Zhang Ning, rådgivare för utbildningsvetenskapliga frågor vid den kinesiska ambassaden i Stockholm, om försöket att sprida desinformation och propaganda.

”När man har en sådan ’ansvarsfull’ journalistikprofessor undrar man inte att Folkrepubliken Kina tycker om att ha lika många lögnare i sin ’50-Cents armé’ som antalet hårstrån på en hund”, skrev han med hänvisning till kommunistpartiets internetmilis, som var och en förmodas få 50 cent per webbinlägg i vilka de prisar partiet online eller undertrycka oliktänkande.

När han förkunnade sitt avståndstagande från den kinesiska regeringen klargjorde Malmqvist att han bryter banden med Kinas kommunistiska regim men inte med Kina eller det kinesiska folket.

”Jag har inte på något sätt brutit förbindelserna med landet, endast med det officiella Kina representerat av en korrupt ledning som för  länge sedan har förverkat sin rätt att styra landet”, deklarerade Malmqvist i en e-post intervju med Svenska Dagbladet den 31 maj.

Den produktiva forskaren sade att han skulle fortsätta att arbeta med sina kinesiska kolleger och konstnärer samt fortsätta sina studier av kinesisk litteratur och kultur. Han uttryckte sitt förakt för den maktfullkomliga regimen och dess sätt att styra landet

”Kinas anmärkningsvärda framgångar på det ekonomiska området och hoppet att västvärlden ska få tillgång till den snabbt växande kinesiska marknaden har tyvärr lett till att många västerlänningar ignorerar det onda i det kinesiska samhället [inklusive] en bristande respekt för mänskliga rättigheter, slaveri, barnarbete och så vidare. Jag tycker att det är ytterst beklagligt”, sade han till SvD.

Zhang Yiyi, Li Xiguang och China National Radio har i stort sett varit tysta sedan Malmqvist tog upp frågan offentligt.

Malmqvist sade att han inte bryr sig om vad kinesiska tjänstemän tycker om hans ensidiga uppbrott. Han skrev i ett av de öppna breven att han är ”medveten om att detta beslut har föga betydelse för regeringen i Kina, men för mig personligen är det av största vikt”.

En förkortad översättnig från engelska.