Svensk journalist greps i Västsahara


Den svenske journalisten Lars Björk greps sent i går av marockansk polis i al-Ayun i Västsahara efter att ha fotograferat en grupp barn som demonstrerade för ett fritt Västsahara.

Björk, som är TT-medarbetare och befinner sig i Västafrika på reportageresa, har av polisen anklagats för att ha uppviglat de demonstrerande ungdomarna till upplopp, för agitation och för vilseledande av ungdom.

– Jag tog kort på barnen och gick sedan därifrån. Då kom en polis fram till mig, bad att få se mitt pass och sade till mig att ge mig iväg, berättar han för TT.

– Jag försökte ta mig därifrån, men barnen gick åt samma håll. Strax därpå körde en pikét upp bredvid mig och tre poliser grep mig.

Efter cirka fyra timmar på polisstationen släpptes journalisten men fråntogs pass, presskort och kamera. Han beordrades att inställa sig hos polisen igen i morse.

– Jag har sovit illa men mår annars bra. Det är lite nervöst att inte veta vad som kommer att hända, säger Björk.

Svenska ambassaden i Marocko är inkopplad på ärendet.

Den svenske EU-parlamentarikern Jens Holm (v) reagerade i dag på händelsen och ställde en fråga till EU-parlamentet om vad det tänker göra för att garantera journalistens säkerhet.

”Jag är extremt oroad över att Lars Björk har tillfångatagits. Detta innebär ett flagrant övergrepp mot pressfriheten”, sade Holm i ett pressmeddelande. ”Tyvärr är den här typen av kränkningar vardag för den marockanska oppositionen och det förtryckta folket i Västsahara”.