Svensk hjälparbetare bortförd i Syrien


Fem internationella hjälparbetare har förts bort i ett rebellkontrollerat område i norra Syrien. En av dem är svensk och de andra kommer från Belgien, Danmark, Peru och Schweiz.

Hjälparbetarna fördes bort för något slags rutinförhör av en okänd grupp, rapporterar Svt.

Det var i torsdags kväll som en grupp kom till Läkare utan gränsers hus i ett rebellkontrollerat området och tog med sig de fem personerna till förhör.

Medarbetarna har inte hörts av sedan dess. Läkare utan gränser arbetar på att lösa situationen, enligt Sveriges radio.

”Vi har krisgrupper som
jobbar i Syrien och på vårt huvudkontor i Bryssel, de har kontakt med relevanta aktörer för att lösa situationen”, säger Karin Ekholm, presstalesperson på Läkare utan gränser i Sverige.

Enligt TV4 finns hundratals rebellorganisationer i ormådet, och utrikeskommentatorn Rolf Porseryd nämner särskilt organisationen Isis som vuxit sig väldigt starkt med flera hundra anhängare på en kort tid. 

MSF:s medarbetare arbetar på sex sjukhus och fyra vårdcentrum i norra Syrien, trots att de inte är sanktionerade av Assad-regimen.

I november kidnappades två svenska journalister av en grupp okända män. Svenskarna var på väg ut ur Syrien in i Libanon.

Enligt Aftonbladet har en aktivist som var tillsammans med svenskarna berättat att beväpnade män sköt varningsskott innan journalisterna fördes i väg. De har ännu inte återfunnits.

Uppdaterad 14-01-06