Svensk fjällstation prisad för miljövänlig verksamhet
STF Grövelsjöns Fjällstation har tilldelats priset Royal Accomodation Award for Sustainability i kategorin kursgårdar tack vare sin miljömärkning och sitt system att värma upp anläggningen med energi från två myrar. (Foto: Anders Dahlin)


Svenska fjällstationen STF Grövelsjön hedrades i november med det europeiska miljöpriset Royal Accomodation Award for Sustainability. Svanmärkningen av stationen och den Krav-certifierade restaurangen var bidragande orsaker till prisutmärkelsen.
 
Grövelsjöns fjällstation i norra Dalarna erbjuder vacker fjällvandring sommartid, telemark vintertid och mängder av andra aktiviteter för naturentusiasten, men inte bara det utan också semester på ett hållbart sätt för miljön.
 
– Vi tål att granskas, vi är både Svanen-certifierade, Krav-certifierade och ekoturism-certifierade, vilket det är väldigt få anläggningar i världen som kan uppvisa en motsvarighet till, säger Charlie Ekberg, platschef på STF Grövelsjöns Fjällstation.
 
Den 10 november tilldelades anläggningen det europeiska miljöpriset Royal Award for Sustainability. Prisutdelningen skedde på Rodhos i Grekland. Målet med priset är att uppmärksamma företag inom turistindustrin som ligger i den absoluta spetsen för hållbar utveckling internationellt.

För att få vara med i tävlingen behöver stränga krav uppfyllas. Till exempel ska anläggningen vara miljömärkt. Ett väl utvecklat miljöarbete och införda extraordinära insatser för att minska sin miljöpåverkan är också krav.
 
– Svanen-märkningen är en produktionsbaserad certifiering. Det är en ganska tuff certifiering, hela produktionen gås igenom, justeringar och åtgärdsprogram har gjorts, berättar Charlie Ekberg.
 
Han fortsätter:
 
– Rent tekniskt har vi till exempel värmeåtervinning i ventilationssystemet, snålspolande toaletter och vattenkranar, korridorbelysning och belysning som är utbytt till lysrör.
 
Vad som också var avgörande för vinsten var Grövelsjöns innovativa system att värma upp anläggningen med energi från två myrar.

Något Charlie Ekberg berättar stolt om är den genomgående Krav-certifierade restaurangen.

– Vi är en av få verksamheter som har hela matutbudet Krav-certifierat. Från frukost till middag och även cafe-verksamheten. Krav-certifieringen fick vi redan 1996 och vi var en av de första restaurangerna i Sverige med det, fortsätter han.
 
En annan förutsättning för att få delta i tävlingen är att verksamheten också måste bidra till hållbar utveckling inom sin region, till exempel marknadsföra närproducerade produkter eller erbjuda bra arbetsförhållanden.

På fjällstationen får personalen utbildning minst två gånger om året.
 
– I anslutning till säsongsstarterna har vi utbildning i miljövänlig drift, det ingår i hela grundkonceptet, menar Charlie Ekberg.
 
 
Mer information om Royal Award för Sustainability hittar du på
www.royalawards.org



Charlie Ekberg och Barbara Frilund-Ekberg, platschefer STF Grövelsjön Fjällstation, tycker att det är en stor ära att få ta emot priset. ”Det gör att vårt arbete känns extra betydelsefullt.” (Fotograf: Anders Dahlin)