Svensk finansman får Baltiska vattenpriset


Björn Carlsson, en relativt okänd svensk finansman, blir förste svensk som får mottaga Baltiska vattenpriset (Swedish Baltic Sea Water Award). Han tilldelas priset för att ha donerat 500 miljoner kronor till projekt för att rädda miljön i Östersjön.

Baltiska vattenpriset är ett regionalt pris, instiftat av Svenska regeringen, för att uppmärksamma direkta och praktiska insatser som bidrar till att förbättra Östersjöns vattenkvalitet. Priset har delats ut i åtta år.

Björn Carlsson tjänade mycket pengar efter att ha sålt sitt fondbolag till Skandia 1999 och förra året donerade han 500 miljoner kronor till den nyligen grundade stiftelsen Baltic Sea Foundation. Donationen ska  gå till tvärvetenskapliga projekt. Alla pengarna är tänkta att förbrukas inom tio till tolv år. Stiftelsen vill också skapa opinion och påverka beslutsfattare. Björn Carlssons personliga bidrag är den största insats som gjorts, under de 40 år som olika institutioner och organisationer har arbetat med Östersjön och han blev därför årets pristagare.

Prissumman på 100 000 kronor delas ut den 25 augusti 2006 i samband med Världsvattenveckan i Stockholm. Priset som delats ut årligen sedan 1999 administreras av Stockholm International Water Institute, SIWI. Tidigare pristagare är bland annat Fyns läns Natur- och Vattenavdelning i Danmark.