Svensk bokförläggare försvunnen i Thailand
En paramilitärpolis står vakt framför porträttet av dåvarande kommunistledaren Mao Zedong på Himmelska fridens torg i Peking på Kinas nationaldag den 1 oktober 2015. (Foto: Greg Baker / AFP / Getty Images)


En svensk medborgare som är förläggare i Hongkong har varit försvunnen sedan 6 november. Då ringde han sin fru från Thailand och mådde bra. Sedan dess har ingen hört av honom.

– UD känner till fallet via medierna och försöker skaffa sig mer information om det, säger UD:s presstjänst.

– Ambassaden i Thailand undersöker det här, men mer än så vet vi inte, säger UD:s presstjänst.

Den svenska medborgaren som är bokförläggare och äger en bokhandel i Hongkong hade rest till Thailand på semester, skriver The Guardian.

Det var först när tre anställda som hade åkt till Kina också försvann som Lee, kompanjon i företaget, förstod att något inte stod rätt till.

– När jag inte kunde nå någon av de tre insåg jag att något har gått fel. Tidigare hade en annan person berättat att han inte kunde kontakta mannen i Thailand, säger Lee.

”Vi misstänker att de alla är bortförda av kinesiska spioner eller underrättelsetjänst.”

Han förmodar att de tre anställda är kvar i Kina.

– Vi misstänker att de alla är bortförda av kinesiska spioner eller underrättelsetjänst.

Lee tror att de är hotade för att förlaget publicerar böcker om kinesisk politik och böcker kritiska till den kinesiska regimen. Men tidigare har de inte haft några problem.

Protest mot försvinnanden i Hongkong

Lee kommer inte att åka till Kina nu utan tänker på sin egen säkerhet. Men han anser att han är säker i Hongkong.

– Jag hoppas att den svenska regeringen kan göra något för att vi har snart slut på idéer, säger han till Epoch Times Sverige.

Bokförläggaren sågs senast i Thailand. Mannen är är i 50-årsåldern och svensk medborgare. Han har dock inte bott i Sverige sedan år 2000 men har anhöriga här. Även de tre anställda saknas fortfarande.

Hongkongs regering ”mycket oroad” över den saknade bokhandlaren