Sven Otto Littorin avgår och Solveig Ternström byter partifärg
Hästgatan i Almedalen, Gotland. (Foto: Gotlands kommun)


Idag på morgonen sammankallade Sven Otto Littorin till presskonferens sedan han meddelat statsministern att han avgår som arbetsmarknadsminister av personliga skäl. 

Det var en känslosam Littorin som i ett starkt berörande tal avslöjade inför pressuppbådet att han tänker avgå av tre skäl. 

– De tre skälen heter Emma, Gustav, Arvid, det är mina tre barn som har fått betala priset för min offentlighet, säger han. 

Sven Otto Littorin har varit arbetsmarknadsminister sedan 2006 och har under en tid varit inblandad i en vårdnadstvist, efter sin skilsmässa för fem år sedan, som fick sin kulmen i tingsrätten igår och efter det bestämde sig Littorin för att han inte längre orkade fortsätta med sitt arbete som statsråd. Han uppger också att mediernas bevakning av vårdnadstvisten varit påfrestande för hela familjen.

– För mig är mina barn värda mer än mitt jobb, min karriär och något annat, säger han. 

Sven Otto Littorin har varit arbetsmarknadsminister sedan 2006. Före det arbetade han som partisekreterare för Moderaterna.

Det blir migrationsminister Tobias Billström som tillfälligt tar över Sven Otto Littorins nuvarande roll under valrörelsen. 

Två ögonbrynshöjningar i Almedalen, den ena i morse när Solveig Ternström meddelade att hon vill stödja Mona Sahlin i valrörelsen. Detta efter att hon blivit besviken på Centern efter att de ändrat sina åsikter i kärnkraftsfrågan.

Den andra stod Gudrun Schyman, från Feministiskt initiativ för, när hon bokstavligt talat brände pengar i Visby hamn i går morse genom att tända eld på hundra tusen kronor i sedlar. Hon tycker att den summan motsvarar vad kvinnor förlorar i lön varje minut jämfört med män, och förklarade:

– Vi gör det här för att visa på den orättvisa som finns i samhället i lönerna mellan kvinnor och män. Det är en diskriminering som tillåts pågå år efter år.