Svart vecka för rättssäkerheten i Kina
Kinesiske människorättskämpen Chen Guangcheng fick i veckan sitt fängelsetraff på drygt fyra år fastställ. (Foto: Epoch Times)


Den blinde människorättsadvokaten Chen Guangcheng fick sitt fängelsestraff på fyra år och tre månader för bland annat skadegörelse fastställt .Samtidigt har två andra uppmärksammade rättsfall fått samma utgång: Personer som av olika skäl anses obekväma har fått sina fängelsedomar fastställda, rapporterar Reuters.

Chen Guangcheng, vars fall Epoch Times följt, fick alltså ingen upprättelse i den nya rättegång i Shandongprovinsen som hölls efter att den första förklarats ogiltig. Hans advokat Li Fangping kallar domen ondskefull. Ett nyckelvittne försvann, men förhandlingarna hejdades inte trots försvarets krav.

Chens advokater meddelade att de fortsatt betraktar fallet som politiskt motiverat, och Mark Allison, en forskare som arbetar för Amnesty International dömer ut även denna andra rättegång. Han menar att man inte tagit nya bevis i beaktande, och kallar rättegången orättvis.

Nästan samtidigt, i Peking, avslogs den New York Times-anställde Zhao Yans överklagan av det treåriga fängelsestraff för bedrägeri som han dömdes till i augusti. Anklagelsen i detta uppmärksammade fall anses av Jerome Cohen, en amerikansk expert på kinesisk lag vara fabricerad, ett sätt att komma åt Zhao för att han tros vara källan till en New York Times-artikel om rivaliteten mellan Jiang Zemin och Hu Jintao 2004.

För en vecka sedan fastställdes också det femåriga fängelsestraffet mot Ching Cheong, en Hongkongbaserad Kinakorrespondent för Singapore Straits Times. Cheng dömdes för att ha spionerat för Taiwan, och domen mot honom har väckt internationell kritik.