Svart ris är en bra källa till antioxidanter
Extremt hälsosamt: Svart ris är en ännu bättre källa till antioxidanter än blåbär och björnbär. (Photos.com/)


Svart ris har nyligen upptäckts innehålla mer antioxidanter än blåbär, som ansågs vara en ledande källa till antioxidanter under lång tid.

Grynen innehåller antocyanin antioxidanter, liknande dem som finns i björnbär och blåbär, enligt en rapport av forskare vid University of Louisiana.

Trots deras hälsoeffekter är blåbär och björnbär ganska dyra medan svart ris är ett mycket billigare alternativ för att få i sig antioxidanter.

I det gamla Kina har en viss typ av svart ris döpts till ”Förbjudet Ris” eftersom endast adeln åt det och det såldes inte till vanligt folk.

”Endast en sked svart riskli innehåller mer hälsofrämjande antocyanin antioxidanter än det finns i en sked blåbär, men med mindre socker och mer fibrer och vitamin E”, sade Zhimin Xu, docent vid institutionen för livsmedelsvetenskap vid Louisiana State University Agricultural Center i Baton Rouge, Los Angeles, i ett uttalande.

Xu analyserade svart ris som odlats i södra USA och tillade att livsmedelstillverkare kan använda det i hälsoprodukter som flingor, kakor, bröd och annat för att höja näringsinnehållet.

”Om bären används för att öka hälsan, varför inte också svart ris och svart riskli?” sade Xu. ”Särskilt svart riskli skulle vara en unik och ekonomisk ingrediens för att öka konsumtionen av hälsofrämjande antioxidanter.”

Antocyanin antioxidanter finns också i jordgubbar, röda vindruvor, röd lök, rödkål, juice av blodapelsin, purpur majs, acaibär, aubergine, körsbär och svarta vinbär.

Dessa typer av antioxidanter tros  bekämpa cancer, hjärtsjukdomar och andra hälsoproblem. Det finns dock inte tillräckliga bevis för huruvida antocyanin antioxidanter kan göra sig av med fria radikaler i kroppen.

Xu tillade att pigmentet som finns i svart riskli kan variera i färg från svart till rosa, och används som ett alternativ till artificiella färgämnen i mat. Xu nämnde att konstgjorda färgämnen har kopplats till cancer och andra hälsoproblem.

Svart ris används främst i Asien för matdekoration, nudlar, sushi och pudding. Xu sade att jordbrukare i Louisiana är intresserade av att odla svart ris, och tillade att personer bosatta i USA borde använda det nyttiga riset.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/41728/