Svårt för tibetaner att känna olympisk anda
Hans helighet, Tibets Dalai Lama. (Foto: Tasos Katopodis/Getty Images)


Han bär skrud, håller inspirerande föreläsningar och har miljoner anhängare runt om i världen. Han är också, enligt en kinesisk tjänsteman, del av en allians mellan terroristorganisationer, demokratiska länder och andliga grupper som konspirerar för att splittra Kina.

Mindre än ett år före de olympiska spelen i Peking har den kinesiska regimens verbala attacker mot Tibets mest prominenta andliga ledare, Hans helighet Dalai Lama, inte förändrats mycket jämfört med 2001 då Peking ansökte om värdskapet.

– Vid tiden då Kina beviljades Olympiaden, sade IOC [den internationella olympiska kommittén] att det skulle vara en stärkande och bra kraft för Kina. Men så verkar inte vara fallet, sade Paul Bourke, verkställande tjänsteman för det australiensiska Tibetrådet.

– Kina försöker använda Olympiaden för att vinna legitimitet inom det internationella samfundet. Samtidigt fortsätter de förtrycket av tibetaner och människorättsaktivister inne i Kina.

Märkligt nog har många västerländska regeringar gett vika för Pekings påtryckningar, och har undvikit att träffa Dalai Lama, som efter flykten från landet 1959 varit en röst för mänskliga rättigheter i Tibet.

Förra månaden begärde den belgiska regeringen att den andliga ledaren inte skulle medverka under den Internationella tibetanska konferensen. Förra veckan, under Dalai Lamas besök i Australien, var premiärminister Howard tveksam över huruvida han skulle träffa honom. Oppositionsledaren Kevin Rudd bekräftade emellertid att han planerat möta Hans helighet.

I ett synnerligen bisarrt tal av Tibets kommunistparti anklagade sekreterare Zhang Qingli Dalai Lama för att ”gadda ihop sig med Taiwans oberoende styrkor, Östturkestans islamiska rörelse, demokratirörelser samt Falun Gong.” Detta påstods vara i syfte att etablera en allians med mål att splittra moderlandet.

Det fientliga uttalandet fick Paul Bourke att tvivla på om etniska minoriteter, såsom det tibetanska folket, kommer att känna den olympiska andan 2008.

– Kina verkar vara isolerat från resten av världen i sin syn på Dalai Lama. Dalai Lama har fått Nobels fredspris, han är erkänd runt om i hela världen som en stor talesman för fred, medkänsla och religiös tolerans, sade Bourke.

Bourke ifrågasätter den kinesiska regimens uppriktighet gällande sättet på vilket den å ena sidan riktar anklagelser mot Dalai Lama, och å andra sidan träffar hans representanter för att diskutera Tibets framtid. Regimen använder dessutom Tibets antilop som en olympisk maskot och konspirerar mot den olympiska facklans färd genom Tibet.

– När det gäller inkluderandet av dessa [etniska] minoriteter är Kinas enda syfte att använda dessa grupper för sina egna politiska mål, sade han.

Den kinesiska regimens aktiviteter i Tibet har lett till oro utomlands. Amnesty Internationals rapport från 2007 informerar om hur buddhistiska munkar och nunnor sätts i fängsligt förvar för att ha uttryckt sina religiösa åsikter. Rapporten inkluderar ögonvittnesmål av hur kinesiska gränsvakter skjutit mot en grupp tibetanska nunnor som försökte nå Nepal. Minst ett barn dödades under händelsen.

 Översatt från engelsk version