"Svart fängelse" i Kina tvingades stänga efter protester
Tio advokater och medborgare protesterar den 27 mars utanför Jiansanjiangs polisstation i Heilongjiangprovinsen, för att fängslade människorättadvokater skulle släppas. Kinesiska aktivister har meddelat att anläggningen stängdes den 28 april. (Foto: NTD)


Protester har tvingat ett illegalt interneringsläger i nordöstra Kina att stänga. Lägret, som stängdes den 28 april, har fått stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt, efter att flera människorättsadvokater, som försökte få ut Falun Gong-utövare som hölls fångna där, själva blev fängslade och misshandlade.

”Qinglongshan hjärntvättscenter lades ned i dag! Alla de olagligt fängslade människorna där har åkt hem!” stod det i ett meddelande som delades av den kinesiske advokaten Liu Jinbin, och som postades på mikrobloggen Weibo.

Att anläggningen nu verkar ha stängts är en följd av att aktivister och medborgarrättsadvokater från hela Kina har arbetat oförtrutet i månader med att skriva brev och även resa till platsen. I en del fall har man till och med campat utanför lägret och och hungerstrejkat i protest.

Liu Jinbin tillade dock att när anläggningen stängdes hölls sju fångar, vars identiteter ännu är ännu oklara, fortfarande inspärrade på andra ställen.

Det som Liu kallade ”Qinglongshans hjärntvättscenter” kallades formellt för en ”lagutbildningsbas” och drevs av lokala myndigheter i Heilongjiangprovinsen, som gränsar till Ryssland.

Olagliga anläggningar av det här slaget kallas allmänt för ”svarta fängelser”. Den här anläggningen inrättades särskilt för att internera utövare av den andliga metoden Falun Gong, för att tvinga dem att ge upp sin övertygelse. Ofta används fysisk och psykisk tortyr på dessa inrättningar. Det Kinesiska kommunistpartiet inledde en brutal förföljelse av Falun Gong år 1999.

Det var när
människorättsadvokater försökte få tre internerade Falun Gong-utövare i Jiansanjiang-anläggningen frisläppta som de själva greps, tillsammans med sju andra Falun Gong-utövare och anhöriga.

Advokaterna dömdes den 22 mars utan rättegång till mellan 5 och 15 dagars administrativ inlåsning för sin protest utanför det svarta fängelset. Det ledde till att dussintals andra aktivister anslöt sig. De campade framför fängelset i flera dagar och krävde att de fängslade advokaterna skulle friges. Polisen grep minst 15 demonstranter.

Enligt internetanvändares beräkningar bröt polisen sammanlagt 24 ben på de fyra advokaterna. En av dem, Tang Jitian, fick 10 revben brutna.

Nedläggningen av fängelset har inte annonserats på några officiella webbplatser, men många internetanvändare och aktivister har uttryckt stor glädje.

”24 revbensbrott var inte förgäves,” var en flitigt vidarebefordrad internetkommentar.

Rapportering av Lu Chen