Svår vinter väntar för barnen i Nepal
Många barn i Nepal lever fortfarande i härbärgen efter jordbävningen i våras. Nu riskerar många barn att frysa och gå hungriga under de stränga vintermånaderna. (Foto: Menachem Kahana/AFP/Getty Image)


Vintermånaderna kan bli en tuff tid för tre miljoner barn under fem år i Nepal.  Stor brist på bränsle, livsmedel, medicin och vaccin ökar risken för att barnen ska bli sjuka eller dö under under den hårda vintern, varnar Unicef.

”Riskerna för hypotermi (nedkylning) och undernäring, bristen på livräddande läkemedel och vaccin, kan bli en dödlig kombination för barnen under vintern”, säger Unicefs högsta chef Anthony Lake.

Många familjer lever fortfarande i tillfälliga härbärgen uppe i bergen på över 1 500 meters höjd efter jordbävningarna i april och maj. Där blir det riktigt kallt under vintern, och värst är det för barnen.

Dessutom förväntas 125 000 nyfödda i Nepal de närmaste två månaderna, samtidigt som antalet födslar på sjukhus minskar, på grund av brist på bränsle till ambulanserna. Nyfödda som inte kan reglera sin kroppstemperatur är särskilt känsliga för att drabbas av hypotermi när människor inte kan värma sina hem.

På grund av bränslebristen ökar också användningen av ved, vilket för med sig dålig inomhusluft, som kan göra att ännu fler barn drabbas av lunginflammation. Redan nu finns det 800 000 barn under fem år med lunginflammation, och 5 000 har dött bara det senaste året.

På grund av oroligheter över landets nya konstitution har importen av viktiga råvaror vid Nepals södra gräns drabbats av restriktioner de senaste veckorna. Landet har redan slut på tuberkulosvaccin och det råder stor brist på flera andra vacciner och antibiotika, skriver Unicef.