Svår väg till demokrati i Tunisien
Tunisiens inrikesminister Habib Essid, till höger, skakar hand med sin franske kollega Claude Gueant i Tunis den 16 maj 2011. (Foto: Fethi Belaid/AFP/Getty Images)


Även om de uppror som svept över arabvärlden ännu inte har lagt sig står regionens yngsta demokrati, Tunisien, inför sin första stora utmaning: Kommer de konstitutionella valen verkligen att äga rum?

Flera politiska partier hyser tvivel om att de tekniska och logistiska problem som finns har blivit lösta till valdagen den 24 juli.

Dessutom saknar kommittén som ansvarar för övervakningen av valen fortfarande 3 av sina 16 medlemmar.

Medan de mest etablerade partierna i Tunisien tror att de kommer att vara redo på valdagen, känns det mer osäkert för många av de nybildade partierna.

– Vissa politiska partier tror att de kommer att vara redo för det kommande valet i juli och vill gå vidare, sade Messaoud Romdhani, som är facklig aktivist, i en telefonintervju. Han hjälper också till med organisationen av valen.

Enligt Messaoud Romdhani tog det bara tre månader att avsätta den förre presidenten Ben Ali och med tanke på att landet haft svåra tider och varit diktatur i 50 år tror han att det kommer att ta minst tre år att etablera en demokrati.

Osäkerheten i landet ökade förra veckan då den tillfälliga premiärministern Beji Caid Essebsi, inte uteslöt en eventuell senareläggning av valet.

Många tunisier, som ridit högt på vågen av sin nyligen förvärvade frihet, fruktar att demokratin kommer att glida dem ur händerna om de inte är tillräckligt vaksamma.

Hur bräcklig Tunisiens spirande demokrati är kunde man se förra veckan då tusentals människor gick ut på gatorna efter att det ryktades om att den avsatte president Ben Alis parti inte skulle erkänna valresultatet om det tidigare förbjudna islamistiska partiet Ennahda vann valet

Enligt Messaoud Romdhani visar denna händelse på den skepsis människor känner mitt i entusiasmen. Folk går ut på gatorna.

Förra fredagen hölls en konferens i Tunisien där man informerade om de lagar som gäller för de politiska partierna och hur man organiserar sin finansiering på ett öppet sätt.

Översatt från engelska