Svår torka och vattenbrist i Kina
En bonde tar sig ner i sin uttorkade brunn i Yunnanprovinsen, 2012. I år har flera områden i Kina drabbats av den värsta torkan på länge. (STR/AFP/Getty Images)


Den här sommaren har varit en av de hetaste på flera årtionden i Jilinprovinsen i Kina, och flera områden riskerar att helt förlora skörden.

För närvarande är det svår torka i ett dussintal jordbruksintensiva härad i provinsen. Torkan är så allvarlig att den kan jämföras med den katastrofala torkan 1951.

Lee, en invånare i byn Wanglong i Nongan-häradet, sade till Epoch Times:

– Torkan är mycket svår. Alla majsens blad har blivit gula. Majsen är inte färdigväxt, man ser bara topparna på kolvarna, och det är knappt några korn.

Sedan första juli i år har det bara regnat sammanlagt 110 mm, vilket är 48 procent mindre än samma period de senaste åren. Årets regnmängd är den näst minsta i historien; bara 1951 var värre.

Enligt statliga uppgifter har torkan påverkat över en halv miljon hektar odlingsmark i de viktiga jordbruksområdena i Jilin, och inget tyder just nu på att läget ska förbättras. Enligt väderleksrapporterna riskerar det att bara komma i genomsnitt 7,5 mm regn per dag.

Lee från byn Wanglong uttryckte oro för vattennivåerna.

– Till och med vattnet i vår egen brunn sjunker sakta. Det är bara tillräckligt för hushållsbehoven. Vi har inte kunnat bevattna våra odlingar på över en månad, sade hon.

Sun, som kommer från byn Zhen-Chai i Nongan-häradet, sade att alla deras gurkplantor hade dött i torkan.

Kinesiska medier har rapporterat att två tredjedelar av majsplantorna har torkat ut på vissa platser, och på andra platser har allt förstörts.

Lokalregeringen har inte vidtagit några åtgärder mot problemen, och byborna får försöka klara sig på egen hand. En anställd på Jilins spannmålsbyrå sade bara kort till Epoch Times att situationen var "oklar" och lade sedan på luren.

Under sommaren har sammanlagt 12 provinser, främst i norra och centrala Kina, drabbats av torka. Över 5,5 miljoner hektar åkermark har påverkats.

Henanprovinsen har sin värsta torka på de senaste 63 åren, och 740 000 människor har brist på dricksvatten. I Shandongprovinsen har den förlorade skörden kostat motsvarande 4,3 miljarder kronor.

Den här statistiken sätter ett frågetecken för den nyligen meddelade livsmedelsexporten till Ryssland. Efter att Ryssland meddelade att man tänker sluta importera mat från Europa, USA och Australien, började Kina omedelbart skapa ett lager vid den ryska gränsen för att göra det lättare att föra in frukt i Ryssland.