Svår smog i Kina
Människor promenerar med andningsmasker på Himmelska fridens torg i Peking under en dag med svåra föroreningar, den 25 februari 2014. Akutmottagningarna har varit överfulla med patienter med andningsbesvär. (Foto: Lintao Zhang/Getty Images)


Omkring 15 procent av Kina är drabbat av svår smog, som ligger centrerad runt Peking, Tianjin och Hebeiprovinsen. Akutmottagningarna är fulla med patienter med andningsproblem.

Förra veckan upplevde Peking den värsta smog staden någonsin sett. Giftig luft täckte för solen och sikten var bara omkring 200 meter.

Vissa invånare sade att luften var full med lukt från brinnande däck, industrirengöringsmedel och bilavgaser, och andra klagade på att deras ögon var konstant irriterade av luftföroreningarna.

Qi, som bor i Peking, sade till Epoch Times att de ovanligt svåra föroreningarna har gjort det svårt för henne att andas. Hon sade att hon också har huvudvärk, ont i ögonen och att halsen är torr och irriterad.

En annan kvinna, Gao, som bor i Dongchengdistriktet i Peking, sade att hon bor på 25:e våningen. Hon hade hoppats på att hon skulle få renare luft genom att bo högt upp, men hela himlen har varit kraftigt mulen och disig, så det har varit mörkt utanför hennes fönster.

Gao sade att hon har slutat ta med sin 4-årige sonson ut på promenader, på grund av diset och föroreningarna.

– Jag vågar inte gå ut, jag är rädd att bli förgiftad. Det här vädret gör det svårt att andas för både vuxna och barn, sade hon.

På morgonen den 22 februari var det fullt med patienter på lungkliniken på Chao-Yang-sjukhuset i Peking, enligt Beijing Evening News. Personalen på kliniken sade att antalet patienter med andningsproblem ökar när det är disigt, eftersom det förvärrar deras tillstånd.

En person som arbetar på akutmottagningen på Beijing Anzhen Hospital sade till Epoch Times att lungavdelningen bokar in 15 besök till en luftvägsspecialist varje dag, och att tiderna tar slut mycket snabbt varje dag.

I sådant här väder är det väldigt många som vill tala med en läkare, och det är svårt att avgöra hur länge man måste vänta.

Enligt tidningen Beijing Youth Daily har det varit fullt på flera av de stora sjukhusen i Peking på sistone. Patienter har behövt dropp eller till och med återupplivas. Situationen kan dock bli ännu värre.

Lin Jiangtao, chef på lungavdelningen på China-Japan Friendship Hospital sade att sjukdomar som orsakats av smogen fortfarande befinner sig i en inkubationsperiod, och att toppen av insjuknade kan tänkas inträffa om en vecka.

Lin sade att enligt hans erfarenheter tar det en viss tid för de skadliga ämnena att samlas i kroppen, och för luftvägsproblem att utvecklas till en sjukdom.

Kinas miljöskyddsministerium sade i en rapport från den 23 februari att 1,43 miljoner kvadratkilometer i Kina är drabbat av ”luftföroreningar med dis” och att områdena Peking, Hebei, Shaanxi, Shanxi, Shandong, Henan och Liaoning drabbats hårdast.

I området runt Peking, Tianjin och Hebeiprovinsen har 20 av 39 städer och uppåt drabbats av allvarliga föroreningar.

Klockan 7 på morgonen den 24 februari utfärdade det nationella meteorologicentret en ”gul disvarning” för femte dagen i rad. Det här är de värsta luftföroreningar Peking har drabbats av.

Översatt från engelska.