Svår koleraepidemi i Zimbabwe


En svår koleraepidemi har drabbat Zimbabwe. Sedan augusti har minst 484 människor dött av sjukdomen och det är svårt att få stopp på smittspridningen.

– Det totala antalet misstänkta fall den 1 december var 11 735 och antalet dödsfall var 484, sade Fadela Chaib, taleskvinna för Världshälsoorganisationen (WHO).

Enligt WHO är årets utbrott det största sedan 1998. De flesta regionerna i landet är nu påverkade av koleran enligt WHO. Den fruktade tarminfektionen, som ger kraftigt vattniga diarréer, sprids genom smittad mat eller vatten och i vissa områden dör 50 procent av de smittade. FN har nu varnat för att sjukdomen höll på att sprida sig till Botswana och Sydafrika

På 1800-talet skördade koleran tusentals människoliv på flera kontinenter, idag är den förhållandevis enkel att förebygga och behandla. Men situationen i Zimbabwe är politiskt skör på grund av presidenten Robert Mugabes segdragna politiska gräl med oppositionen MDC.

Landet har nu världens högsta inflation, på tisdagen låg den officiellt på 231 miljoner procent. 
Det råder matbrist och problem med elförsörjningen. I huvudstaden Harare och i flera andra städer har vattenledningssystemet gått sönder, vilket med stor sannolikhet bidragit till smittospridningen 

Källa:Reuters-TT