Svalövsmodellen kan ge äldre bättre matupplevelser
På bilden ses ett konsistensanpassat lammlägg. I utbildningen ingår att personalen får lära sig unika grepp och metoder för att skapa konsistensanpassade maträtter som ser likadana ut som den vanliga originalrätten. (Foto: Roy Blad)


Skånes Livsmedelsakademi kommer under våren att utbilda och därmed höja kompetens och engagemang kring äldres måltidsupplevelser. I Svalöv för en vecka sedan, 17 mars, visade två stjärnkockar vid en kick-off vad man kan göra med det som finns i kommunens kylar, frysar och skafferier.

Grön ärtsoppa med lax var förrätten, därpå följde huvudrätten med kycklingfärstårta och rotfruktsmos, till kaffet bjöds en pannacotta. Svalövs kommuns kostchef Lars Dahlberg blev mätt, belåten och imponerad över vad kockarna hade åstadkommit, skriver Skånes Livsmedelsakademi på sin hemsida.

Roy Blad är en auktoritet och nyskapare inom konsistensanpassad mat för människor med tugg- och sväljsvårigheter vilket en del av de äldre kan ha. Han säger:
– Jag tycker det är viktigt att de äldre visas värdighet och respekt och att måltiden blir en uppskattad stund på dagen.

Ett sätt att visa respekt för de äldre är att laga konsistensanpassade maträtter som ser likadana ut som den vanliga originalrätten.

Svalövs kommun vill skapa en god miljö och att måltidsstunden blir något att se fram emot. Det gör man genom att laga godare mat och lägga ner omsorg på dukning och bemötande. Genom att exempelvis fråga varje person vad de önskar att dricka till maten, skapas en positiv stämning.

För många som bor på äldreboende är måltiden dagens höjdpunkt. Dofterna från köket väcker minnen. Lotta Törner, vd, Skånes Livsmedelsakademi, skriver på hemsidan att ”Det går att laga mat på lokalt producerade råvaror utan att det blir dyrare”. 

Törner skriver också att lagen om offentlig upphandling måste användas så att inköpen kan ske efter kvalitet och inte bara pris/kvantitet.

Efter arbetet med pionjärprojektet ”Matglädje för äldre” har Skånes Livsmedelsakademi tagit fram en modell att arbeta efter. De båda kockarna Thomas Drejing och Peter J Skogström utbildar personalen, vilket har ökat engagemanget och kompetensen hos personalen och måltidsupplevelsen för de äldre höjdes. Premiären var på Solgården i Svalöv, därför kallas metoden nu Svalövsmodellen.

Kostchefen Lars Dahlberg säger i ett pressmeddelande att projektet ”har fått ett fantastiskt gensvar”. 
– Glädjen hos personalen är stor. Nu får vi kunskap att höja måltiden för våra äldre till en ny nivå. De olika arbetslagens insatser samordnas och samhörigheten ökar, samtidigt som måltidsupplevelsen förbättras. Det är en win/win-situation för alla parter!