loadingPå bilden ses ett konsistensanpassat lammlägg. I utbildningen ingår att personalen får lära sig unika grepp och metoder för att skapa konsistensanpassade maträtter som ser likadana ut som den vanliga originalrätten. (Foto: Roy Blad)
På bilden ses ett konsistensanpassat lammlägg. I utbildningen ingår att personalen får lära sig unika grepp och metoder för att skapa konsistensanpassade maträtter som ser likadana ut som den vanliga originalrätten. (Foto: Roy Blad)
Inrikes

Svalövsmodellen kan ge äldre bättre matupplevelser

Barbro Plogander - Epoch Times

Skånes Livsmedelsakademi kommer under våren att utbilda och därmed höja kompetens och engagemang kring äldres måltidsupplevelser. I Svalöv för en vecka sedan, 17 mars, visade två stjärnkockar vid en kick-off vad man kan göra med det som finns i kommunens kylar, frysar och skafferier.

Grön ärtsoppa med lax var förrätten, därpå följde huvudrätten med kycklingfärstårta och rotfruktsmos, till kaffet bjöds en pannacotta. Svalövs kommuns kostchef Lars Dahlberg blev mätt, belåten och imponerad över vad kockarna hade åstadkommit, skriver Skånes Livsmedelsakademi på sin hemsida.

Roy Blad är en auktoritet och nyskapare inom konsistensanpassad mat för människor med tugg- och sväljsvårigheter vilket en del av de äldre kan ha. Han säger:
– Jag tycker det är viktigt att de äldre visas värdighet och respekt och att måltiden blir en uppskattad stund på dagen.

Ett sätt att visa respekt för de äldre är att laga konsistensanpassade maträtter som ser likadana ut som den vanliga originalrätten.

Svalövs kommun vill skapa en god miljö och att måltidsstunden blir något att se fram emot. Det gör man genom att laga godare mat och lägga ner omsorg på dukning och bemötande. Genom att exempelvis fråga varje person vad de önskar att dricka till maten, skapas en positiv stämning.

För många som bor på äldreboende är måltiden dagens höjdpunkt. Dofterna från köket väcker minnen. Lotta Törner, vd, Skånes Livsmedelsakademi, skriver på hemsidan att ”Det går att laga mat på lokalt producerade råvaror utan att det blir dyrare”. 

Törner skriver också att lagen om offentlig upphandling måste användas så att inköpen kan ske efter kvalitet och inte bara pris/kvantitet.

Efter arbetet med pionjärprojektet ”Matglädje för äldre” har Skånes Livsmedelsakademi tagit fram en modell att arbeta efter. De båda kockarna Thomas Drejing och Peter J Skogström utbildar personalen, vilket har ökat engagemanget och kompetensen hos personalen och måltidsupplevelsen för de äldre höjdes. Premiären var på Solgården i Svalöv, därför kallas metoden nu Svalövsmodellen.

Kostchefen Lars Dahlberg säger i ett pressmeddelande att projektet ”har fått ett fantastiskt gensvar”. 
– Glädjen hos personalen är stor. Nu får vi kunskap att höja måltiden för våra äldre till en ny nivå. De olika arbetslagens insatser samordnas och samhörigheten ökar, samtidigt som måltidsupplevelsen förbättras. Det är en win/win-situation för alla parter!

Mest lästa

Rekommenderat

loadingPå bilden ses ett konsistensanpassat lammlägg. I utbildningen ingår att personalen får lära sig unika grepp och metoder för att skapa konsistensanpassade maträtter som ser likadana ut som den vanliga originalrätten. (Foto: Roy Blad)
På bilden ses ett konsistensanpassat lammlägg. I utbildningen ingår att personalen får lära sig unika grepp och metoder för att skapa konsistensanpassade maträtter som ser likadana ut som den vanliga originalrätten. (Foto: Roy Blad)
Inrikes

Svalövsmodellen kan ge äldre bättre matupplevelser

Barbro Plogander - Epoch Times

Skånes Livsmedelsakademi kommer under våren att utbilda och därmed höja kompetens och engagemang kring äldres måltidsupplevelser. I Svalöv för en vecka sedan, 17 mars, visade två stjärnkockar vid en kick-off vad man kan göra med det som finns i kommunens kylar, frysar och skafferier.

Grön ärtsoppa med lax var förrätten, därpå följde huvudrätten med kycklingfärstårta och rotfruktsmos, till kaffet bjöds en pannacotta. Svalövs kommuns kostchef Lars Dahlberg blev mätt, belåten och imponerad över vad kockarna hade åstadkommit, skriver Skånes Livsmedelsakademi på sin hemsida.

Roy Blad är en auktoritet och nyskapare inom konsistensanpassad mat för människor med tugg- och sväljsvårigheter vilket en del av de äldre kan ha. Han säger:
– Jag tycker det är viktigt att de äldre visas värdighet och respekt och att måltiden blir en uppskattad stund på dagen.

Ett sätt att visa respekt för de äldre är att laga konsistensanpassade maträtter som ser likadana ut som den vanliga originalrätten.

Svalövs kommun vill skapa en god miljö och att måltidsstunden blir något att se fram emot. Det gör man genom att laga godare mat och lägga ner omsorg på dukning och bemötande. Genom att exempelvis fråga varje person vad de önskar att dricka till maten, skapas en positiv stämning.

För många som bor på äldreboende är måltiden dagens höjdpunkt. Dofterna från köket väcker minnen. Lotta Törner, vd, Skånes Livsmedelsakademi, skriver på hemsidan att ”Det går att laga mat på lokalt producerade råvaror utan att det blir dyrare”. 

Törner skriver också att lagen om offentlig upphandling måste användas så att inköpen kan ske efter kvalitet och inte bara pris/kvantitet.

Efter arbetet med pionjärprojektet ”Matglädje för äldre” har Skånes Livsmedelsakademi tagit fram en modell att arbeta efter. De båda kockarna Thomas Drejing och Peter J Skogström utbildar personalen, vilket har ökat engagemanget och kompetensen hos personalen och måltidsupplevelsen för de äldre höjdes. Premiären var på Solgården i Svalöv, därför kallas metoden nu Svalövsmodellen.

Kostchefen Lars Dahlberg säger i ett pressmeddelande att projektet ”har fått ett fantastiskt gensvar”. 
– Glädjen hos personalen är stor. Nu får vi kunskap att höja måltiden för våra äldre till en ny nivå. De olika arbetslagens insatser samordnas och samhörigheten ökar, samtidigt som måltidsupplevelsen förbättras. Det är en win/win-situation för alla parter!

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024