Suu Kyi närvarar inte vid edceremonin i parlamentet
Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi (mitten) deltar vid ett möte av hennes National League for Democracy (NLD) i partiets högkvarter i Rangoon den 22 april. (Foto: Ye Aung To/AFP/Getty Images)


Nobels fredspristagare Aung San Suu Kyi och hennes parti National League for Democracy (NLD) kommer inte att närvara vid edceremonin när Burmas parlament öppnar på måndagen, på grund av en tvist om ordvalet i eden.

Hennes parti NLD, som vann 43 av 45 tillgängliga platser i det parlamentariska fyllnadsvalet den 1 april, avvisar ordalydelsen i parlamentseden, som kräver att ledamöterna i parlamentet ”skyddar” den konstitution som utarbetades av landets tidigare junta.

Oppositionspartiet hävdar att ordet ska ändras från ”att skydda” till ”att respektera” och skickade ett brev i frågan till Burmas reformistiska president Thein Seins kontor.

NDL sade att de ännu inte på söndagen har fått något svar från presidenten.

Suu Kyi förnekade att handlingen var en bojkott. ”Vi bojkottar inte utan vi bara väntar på rätt tillfälle att gå dit”, sade Suu Kyi enligt AFP.

Ändring av konstitutionen, som gjordes av de härskande generalerna under 2008, är en av Suu Kyis första prioriteringar i tjänsten. Konstitutionen är allmänt kritiserad för att värna om militärens överhöghet och försäkra straffrihet för militärens långa lista över brott mot mänskliga rättigheter.

Enligt konstitutionen, som godkändes i en fingerad folkomröstning, har militären tilldelats 25 procent av alla platserna, vilket ger militären vetorätt över varje process som kräver mer än 75 procents godkännande. Överbefälhavaren kan avskeda presidenten enligt den nuvarande lagen.

Medan NLD:s 43 platser, mindre än 6 procent av parlamentets 664 platser, inte är tillräckligt för att införa ändringar i lagstiftningen, tycker många ändå att det är positivt att oppositionen kommer att vara i parlamentet.

– Ett litet hopp är på väg att öppnas genom Daw Suu och andra NLD-medlemmar i parlamentet, så att hon skulle kunna övertyga parlamentsledamöter från militären och det största partiet (USDP) att stödja alla lagförslag och omkullkasta befintliga orättvisa lagar, sade Tim Aye-Hardy, chef för New York-baserade Burma Global Action Network, till Epoch Times före valet.

Delvalet, endast det andra fria valet under de senaste 20 åren, har bevakats noga av västvärlden som ett riktmärke för att överväga att lätta på sanktionerna. Sedan dess har USA, Australien och EU tagit bort vissa restriktioner.

Lördagen den 21 april rapporterades det att europeiska diplomater nått en preliminär överenskommelse om att avbryta de flesta europeiska unionens sanktioner mot Burma, med endast vapenembargot kvar.

Samma dag sade Japan att man skulle överse Burmas skuld på 3,7 miljarder dollar och återuppta stödet som ett sätt att stödja landets demokratiska och ekonomiska reformer.

Burma styrdes av militären sedan den tog över efter en kupp 1962. Förra året införde en militärstödd civil regering under president Thein Sein en rad demokratiska reformer, inklusive större pressfrihet och frisläppandet av många politiska fångar.

Artikel på engelska