Surfare överlevde 27 timmar i havet
En okänd surfare rider på vågorna i Praia do Norte i Nazare, Portugal, den 30 Januari 2013. (Foto: Patricia de Melo Moreira/AFP)


En surfare från Sydafrika var på väg till Indonesien för att surfa när han föll överbord under en släng av sjösjuka och fick tillbringa de närmaste 27 timmarna ute till havs.

Brett Archibald flöt på rygg i mer än en dag, trampade vatten och simmade samtidigt som han fick lida av intensiv sol, uttorkning, och maneter, enligt webbsidor för surfare.

Han räddades i förra veckan, dagen efter då hans vänner märkte att han saknades på morgonen.

”Den mänskliga kroppen är en fantastisk, fantastisk sak”, hade Archibald sagt enligt webbsidan Vibe. ”Jag tror inte att jag kunde ha klarat det längre än tills idag, fram till natten hade jag kanske varit en kaktus.”

Archibald sade att medan han flöt i havet såg han land fem gånger, men kunde inte simma dit på grund av havsströmmarna.

Han plockades slutligen upp av ett australiensiskt räddningsteam.

Dagen efter sade Shaun Levings, vd för World Surfaris, enligt webbsidan Surfline:

”igår vid lunchtid fick David Scard ett rop på hjälp från en kille på en Mentawais-båt (inte en av våra), uppenbarligen upprörd över att en av hans kompisar under natten, mellan Padang och öarna, hade försvunnit ut i havet.”

Hans fru intervjuades av en sydafrikansk radiostation och hon sade: ”Min make är den mest otroliga människa. Han är som MacGyver. Han vet exakt vad han ska göra.”

En annan webbsida för surfare rapporterade att Archibald fortsatte med sin surfingresa till Indonesien.

Översatt från engelska