Surfare knockad av val i Australien
En val av arten sydkapare som hör till släktet rätvalar (Fraca Austral whale eller Southern Right Whale) slår med stjärtfenan utanför Puerto Piramides, i Peninsula Valdez i den argentinska provinsen Chubut, juni 2006. (Foto: Juan Mabromata / AFP/Getty Images)


En rätval och en surfare i Australien kom i närkontakt med varandra under helgen vilket resulterade i att mannen knockades och föll av sin bräda. Han blev medvetslös och vaknade på stranden.

Bishan Rajapakse surfade runt 100 meter från Bondibeach i Sydney när valen dök upp.

Rajapakse sade att valen simmade emot honom och sedan knockade honom. Han minns ingenting annat innan han vaknade upp i sanden, rapporterade Sky News.

”Jag minns att den magnifika valen sakta kom upp på min högra sida och kom för att titta en gång till. Det kändes som jag pratade med den, som med en hund eller annat djur och sade hej. Kanske gav den mig ”high five”, inte vet jag”, sade han

Han fördes i säkerhet av andra surfare och badvakter. Senare transporterades han till ett närliggande sjukhus.

”När jag kom nära den såg jag en mörk svart skugga, det var överväldigande. Valen rörde sig som i slowmotion. Det var så vackert, den bröt vattenytan rörde sig långsamt upp och ner och snurrade, och den gjorde faktiskt ett ljud. Det var fantastiskt, berättade han för Stuff.co.nz”.

Rajapakse, som är läkare från Nya Zeeland, klarade sig oskadd, rapporterade webbsidan.

”Kontakta valar är överreklammerat. Valar ser trevliga och mjuka ut men jag kan inte minnas att jag sökte kontakt med den. Kanske den tog kontakt med mig”, tillade han.

Översatt från engelska.